Oživujú závody: Mladí podnikatelia otvorili v Partizánskom kaviareň s pražiarňou výberovej kávy

6504

V Partizánskom vyrástol ďalší unikátny projekt. Zo starej a zničenej vrátnice a prístrešku pri osobnej bráne do bývalých závodov vznikla kaviareň s pražiarňou výberovej kávy s názvom Stará Baťovka 30 ako odkaz na číslo budovy, ktoré dostala ešte od firmy Baťa.

Mnohých by stav objektu odradil a radšej by si vybrali moderné priestory, súrodenci z Veľkých Uheriec sa rozhodli pre tú náročnejšiu cestu. Ak sa ich opýtate prečo, obaja vám odpovedia rovnako – bola to výzva. „Väčšinou je to tak, že si vyberiete oblasť, v ktorej chcete podnikať, potom hľadáte miesto. U nás to bolo presne naopak, ako prvé sme si vyhliadli tento krásny ´brownfieldový´ priestor, nápad priniesť do Partizánskeho pražiareň kávy prišiel až následne,“ prezradili redakcii.

Čakalo ich množstvo práce

Vstupná časť vrátnice bola v katastrofálnom stave, poslednými „nájomcami“ totiž boli bezdomovci, priestor bol špinavý, plný fliaš, dokonca výkalov. „Druhá strana od závodov, naopak, bola zakonzervovaná v čase, na stene sme našli kalendár z roku 1995, na polici poloplné fľaše s alkoholom a popolník s cigaretami. Zostali sme zaskočení, v akom zlom stave priestory sú,“ povedali.

Objekt, ktorý tvorilo viacero maličkých miestností, bolo treba od základov zrekonštruovať. Z nich napokon vznikla jedna veľká miestnosť, kde sa teraz nachádza pražiareň aj s kaviarňou. Mladí podnikatelia sa rozhodli oživiť aj prístrešok, popod ktorý od vzniku závodov prešli tisíce ľudí. „Pôvodní majitelia ho chceli zbúrať, nakoľko už bol v nevyhovujúcom stave, nám sa ho podarilo zachrániť. Museli sme nanovo vybetónovať stĺpy, odstrániť železné konštrukcie a natiahnuť novú strechu, priestor teraz slúži ako oddelená miestnosť pre fajčiarov.“

Pražiareň Stará BaťovkaPražiareň Stará Baťovka

Skĺbili moderné s priemyselným

Interiéru sa snažili čo najviac prinavrátiť vizuál „Baťovej éry“. Podlaha je z liateho betónu, pre baťovskú architektúru boli typické dve farby, buď červená alebo sivá, podnikatelia sa rozhodli pre sivú. „Strop sme chceli pôvodne z iného materiálu, keď sme však pod palachom a omietkou našli tieto dosky s krásnou patinou a videli sme, aký pekný vzhľad majú, zachovali sme ich,“ pokračovali. Z neďalekých CO2 krytov a budovy použili pôvodné lampy, priemyselný vzhľad dotvára elektrická inštalácia vedená po strope.

Čo však asi ako prvé zaujme pri vstupe do kaviarne, sú dve maľby z dielne regionálneho umelca z Handlovej. „Páčila sa nám jeho tvorba, rozhodli sme sa pre portrét Jana Antonína Baťu a vítanie partizánov zo Slovenského národného povstania,“ objasnil podnikateľ.
Celá budova č. 30 patrí do chránenej pamiatkovej zóny, začiatok rekonštrukcie bol konzultovaný aj s Pamiatkovým úradom SR. Samozrejmosťou bolo zachovanie pôvodného vonkajšieho plášťa a okien.Pražiareň Stará BaťovkaPražiareň Stará Baťovka

Unikátny typ praženia kávy

Prvotná myšlienka vytvoriť pražiareň sa čoskoro zmenila na ambicióznejší projekt. Pražička je súčasťou kaviarne, kde si môžete výberovú kávu z celého sveta podľa vlastného výberu rovno kúpiť aj ochutnať. „Ide nám o to, aby zákazník mohol kávu najskôr ochutnať, zbytočne mu budete vysvetľovať, ako chutia jednotlivé druhy, v čom sa líšia. Najlepšie je, keď si to u nás najskôr vyskúša,“ priblížili. V ponuke majú viacero výberových druhov arabík, ako napríklad Panama, Rwanda, Vietnam, Columbia. „Určite by som spomenul zaujímavosť, kávu, ktorá bola niekoľko dní fermentovaná v sude od whiskey,“ pokračoval podnikateľ. Jednotlivé druhy budú po týždňoch v ponuke obmieňať.

Zelená káva sa v pražičke praží na princípe horúceho vzduchu. „Uprednostnili sme inovatívnejšiu technológiu pred tou bežnou bubnovou. Vzduchová pražička je šetrnejšia k štruktúre a celistvosti kávových zŕn, čo má vplyv aj na kvalitu kávy,“ vysvetlili. Kaviareň si zakladá na kvalitných a domácich surovinách. Počas celého roka majú pre zákazníkov pripravené domáce limonády či pyré a tiež zmrzlinové dezerty. Napríklad do cappuccina či latté dávajú ich vlastné orieškové sirupy.Pražiareň Stará Baťovka

Zmrzlina netradične

Pri rekonštrukcii vrátnice pribudol do areálu aj kontajner čiernej farby. I ten je súčasťou rodinného podnikania, vyrábať a predávať sa v ňom bude zmrzlina. „Cez veľké francúzske okno si budú môcť návštevníci pozrieť, ako zmrzlina vzniká, aké procesy sú k tomu potrebné,“ dodávajú. Okrem klasických druhov pripravujú na sezónu zmrzlinu z kozieho mlieka, s obsahom alkoholu, výberovej kávy či napríklad s proteínom. Okrem toho sa plánujú so svojou „sladkou časťou“ podnikania zamerať aj na zmrzlinový catering.

Predbežné plány majú už aj na hlavnú časť budovy č. 30, najbližšie sa bude rekonštruovať suterén budovy vrátane bývalého CO2 krytu. Čo by v objekte mohlo vyrásť, si zatiaľ nechávajú podnikatelia sami pre seba.Foto: mš, pr