Recepty z redakčnej kuchyne: Pripravte si domácu zázvorovicu a citrónové popraskance

333
recept zazvorovica

Vianoce ponúkajú možnosti vyskúšať počas voľných dní aj nové recepty. Pripravili sme pre vás dva – zázvorovicu a popraskance.

Domáca zázvorovica

Zázvor je známy pre svoje liečivé účinky, je dobrou prevenciou proti chrípke, prechladnutiu či vhodný na trávenie. Aby ste mali zdravia dostatok po celý rok, prinášame vám recept na domáci zázvorový likér, ľudovo nazývaný aj zázvorovica. Tá zároveň v mrazivých dňoch zahreje i zvnútra. Hovorí sa, že ak nepomôže, neuškodí, no netreba zabúdať na to, že je dôležité tento „liek“ konzumovať s mierou.

Ingrediencie:

  • 1 liter bieleho destilátu (napr. vodka, gin, domáca pálenka)
  • 5 citrónov
  • 5  polievkových lyžíc medu
  • 200 g zázvoru

Postup:

Do väčšej nádoby, napríklad džbánu, si najemno postrúhame zázvor, vyžmýkame citróny (ak sú bio, môžeme dva pokrájať na kocky) a pridáme med. Zmes zalejeme destilátom a vrch džbánu uzavrieme alebo prekryjeme alobalom. Celé necháme odstáť približne štyri až päť dní, medzitým môžeme zmes premiešať. Po piatich dňoch scedíme cez sitko alebo gázu a masu môžeme aj vyžmýkať. Zázvorovicu prelejeme do uzatvárateľných fliaš a podávame vychladenú. Na zdravie!

Chrumkavé citrónové „crinkles“

Vianoce sú u nás aj o neodolateľnej vôni vianočného pečiva, medzi ktorým nesmú chýbať medovníky, linecké koláčiky či medvedie labky. Týchto tradičných pochúťok sa síce neobjeme nikdy, no každý rok k nim pridáme aj niečo iné, nové. Vlani sme vyskúšali prvýkrát upiecť crinkles – tzv. popraskance. Zvonku sú krásne chrumkavé a vo vnútri jemné. Ochutnajte, určite neoľutujete.

Ingrediencie na cesto:

  • 240 g hladkej múky
  • 100 g nastrúhaného kokosu
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 60 g masla
  • kôra z citróna
  • šťava z ½ citróna

Ingrediencie na obaľovanie:

  • kryštálový cukor
  • práškový cukor

Postup:

Zmäknuté maslo a kryštálový cukor zmiešame v miske, pridáme vajíčka a zase prešľaháme. Potom pridáme šťavu z citróna. V druhej miske si zmiešame ostatné ingrediencie – hladkú múku, kokos, prášok do pečiva a nastrúhanú kôru z citróna. Tie pridáme k pripravenej mokrej zmeske. Ideálne rukou si vymiešame cesto a necháme ho aspoň na 1-2 hodiny odležať v chladničke. Z cesta si vytvarujeme malé guľky, asi vo veľkosti vlašského orecha. Tie obalíme v kryštálovom a potom v práškovom cukre. Plech si vystelieme papierom na pečenie a poukladáme naň guľky. Pečieme približne 15 minút pri teplote 170 stupňov Celzia.

Foto: mm, sč

Do redakčného tímu sa pridala vo februári 2014. Vyštudovala síce verejnú politiku, no doma sa najviac cíti v kultúrno-spoločenských či lifestylových témach. Je rada v kontakte s ľuďmi, preto ju baví prinášať rozhovory s inšpiratívnymi osobnosťami z „našich končín“.