Dočkáme sa nového priechodu pre chodcov na Nitrianskej ceste?

805

Problematika vybudovania nového priechodu pre chodcov vyvoláva medzi obyvateľmi mesta rôzne emócie. Stanovisko dopravnej polície je však nekompromisné.

Nitrianska cesta patrí k najfrekventovanejším úsekom v Partizánskom. Každý deň je využívaná nielen vodičmi, ale aj mnohými cyklistami či chodcami. Práve tí sú presvedčení, že priechod v blízkosti novo vybudovaných obchodov by zvýšil  v tejto časti bezpečnosť.

„Chýba tu priechod, ktorý tu kedysi bol, pretože ľudia potom utekajú cez cestu a môže sa stať nešťastie,“ myslí si obyvateľka mesta.  Neriskujú len cyklisti, chodci, ale aj mamičky s kočíkmi. „Chodím týmto smerom pravidelne, keďže sa tu stravujem, takže vidím, že aj mamičky riskujú,“ prezradila nám pracovníčka neďalekej prevádzky.

Nájdu sa však aj ľudia, ktorí si, naopak, myslia, že  umiestnenie priechodu v tomto úseku by bolo nevhodné a nepraktické.  Podľa nich je daná cesta preťažená, ďalší priechod by len spomalil premávku a predĺžil čakajúce kolóny áut, a to najmä počas dopravnej špičky.

Vybudovanie priechodov pre chodcov nie je také jednoduché, ako sa môže na prvý pohľad zdať. O umiestnení rozhoduje odbor dopravnej polície, ten však môžu zo zákona vyzývať iba kompetentné orgány. „Štátna cesta ako taká nie je vôbec v pôsobnosti mesta. Tá mestu ani nepatrí, patrí štátu, preto jediný, kto je kompetentný žiadať o vybudovanie priechodov je  Slovenská správa ciest,“ objasnil proces Jozef Božik, primátor mesta Partizánske. Ako ďalej uviedol, radnica aj napriek tomu niekoľkokrát dané orgány vyzvala a žiadala jeho vybudovanie. Zatiaľ však bez úspechu, dôvodom je totiž nesplnená technická norma. Tá prikazuje, v akých vzdialenostiach by mali byť umiestňované priechody pre chodcov na cestách prvej triedy.

„Pretože tam nemáme vybudované obojstranné chodníky a zároveň sú tam nedodržané bezpečnostné vzdialenosti medzi priechodmi, stanovisko dopravného inžiniera k budovaniu priechodov je momentálne zamietavé,“ informoval o aktuálnej situácii Peter Minárik z oddelenia životného prostredia a dopravy MsÚ v Partizánskom. Ako nás ale informoval primátor Jozef Božik, v žiadostiach bude radnica pokračovať aj naďalej. „Túto požiadavku budem adresovať aj na najbližšom rokovaní bezpečnostnej rady mesta, kam chodia aj zástupcovia Riaditeľstva Policajného zboru Slovenskej republiky v Partizánskom.“ Nateraz sa však obyvatelia musia zmieriť s tým, že pokiaľ chcú prejsť z jednej strany cesty na druhú, musia využiť neďaleký priechod medzi supermarketom a čerpacou stanicou.

foto: MTP

Vyštudovala masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Vždy sa snaží prinášať zaujímavé informácie a objavovať inšpiratívnych ľudí a ich príbehy.