Tridsiaty marec je dňom, kedy sa stroj s ramenom dlhým 50 metrov prvýkrát zahryzol do výškovej budovy na Námestí SNP v Partizánskom, čím sa oficiálne začali búracie práce.

„Objekt je pripravený, budova je odpojená od sietí, vykuchaná od všetkých materiálov, stroj je nachystaný, voda napojená, robíme posledné prípravné práce, už len nejaké technické veci doladiť a môžeme začať,“ zhrnul tesne pred začatím prvých prác Pavol Hoferica, zástupca spoločnosti, ktorá má na starosti asanáciu. S rozoberaním vrchnej časti budovy sa napokon začalo krátko po 15. hodine.

Okolie budovy je ohradené

Obmedzenia platia aj v doprave. „Postupovať sa bude tak, že sa búra najskôr z pravej strany od kostola. Preto je momentálne odstavená doprava od Štúrovej ulice v smere od kostola do centra. Následne, keď sa bude búrať na ľavej strane od kostola, odstaví sa doprava v smere z centra ku kostolu. Obmedzenia pritom platia nielen pre motoristov, ale aj pre chodcov a cyklistov,“ ozrejmil Milan Kráľ, vedúci oddelenia územného rozvoja a výstavby MsÚ v Partizánskom.

Pracovníkov realizačnej firmy čaká v nasledujúcich dňoch pevný režim. „Začínať budeme od rána, od nejakej siedmej hodiny a pracovať budeme približne do sedemnástej,“ uviedol zástupca spoločnosti a dodal, že priebeh prác závisí najmä od počasia. „Uvidíme, ako nám to pôjde. Snáď nebude príliš chladno, aby nám nezamrzla voda, tú budeme používať na kropenie, na zníženie prašnosti.“ V plnom nasadení sa má búrať do Veľkej noci, cez sviatky bude mať firma prestávku a následne pokračuje ďalej.

Termíny nespresnili

Ako dlho potrvá, kým sa výšková nezrovná so zemou, nie je známe. „Každý objekt je individuálny a toto je čiastočne odlievaná stavba, takže uvidíme. Nechceme sa unáhliť, jednak kvôli bezpečnosti a jednak kvôli tomu, že táto stavba sa dá demolovať len z jednej strany,“ vysvetlil Pavol Hoferica. K asanácii sa snaží firma pristupovať čo najopatrnejšie. „Nechceme hovoriť o presných termínoch. Keď to pôjde dobre, tak aj zajtra nech je to hotové,“ uzavrel s úsmevom.

Foto, video: M.Š.