Róbert Jurčo je rodák z Partizánskeho, ale dlhodobo žije Trnave. Spoluvlastní reklamnú agentúru, v ktorej využívajú 3D tlač primárne ako technológiu na výrobu reklamných predmetov alebo prototypov pre zákazníkov. Pred niekoľkými týždňami sa rozhodli túto formu tlače použiť na nezištný účel – založili iniciatívu, ktorej cieľom je výroba ochranných štítov pre zdravotnícky personál zadarmo.

Čo je zmyslom iniciatívy Pomoznemocnici.sk?

Za vznikom iniciatívy je snaha zabezpečiť pracovníkom čo najlepšie podmienky k tomu, aby zvládli vzniknutú situáciu. Ochranné štíty sú dôležité hlavne pri prvom kontakte s potenciálne nakazeným pacientom a pri bežnej starostlivosti o takého pacienta, naše štíty nenahrádzajú komerčné produkty, ktoré sa používajú pri operáciách a podobne – ide o núdzové riešenie v núdzovej situácii. O chod celej iniciatívy sa stará sedem ľudí – ja, Marek Gabriel, Martin Gabriel, Simona Marienková, Patrik Zubíček, Lukáš Belianský, Timothée Volpi.

Podľa čoho rozhodujete, kam poputujú štíty?

Posledných pár dní fungujeme tak, že všetky vyrobené štíty odovzdávame do každého kraja, kde ich prerozdeľujú podľa aktuálnej potreby medzi nemocnice. Doteraz sme vyexpedovali priamo do nemocníc niečo cez 4 500 štítov, na najbližší týždeň máme v pláne necelých 10-tisíc.

Róber Jurčo (v strede) daroval ochranné štíty aj záchranárom z Rýchlej zdravotnej pomoci.

O tieto pomôcky je obrovský záujem, viete povedať, koľko žiadostí ste dostali?

Aktuálny dopyt sa pohybuje niekde okolo 35-tisíc kusov.

Budete vedieť toto číslo aj zrealizovať?

Dúfame, že áno, vyzbieraná suma od ľudí na našom transparentnom účte nám aktuálne dovolí vyrobiť približne 12-tisíc štítov, s tým, že ľudia prispievajú naďalej a postupne sa do projektu zapájajú aj firmy po celom Slovensku, ktoré nám pomáhajú.

Pri návrhu štítu ste pracovali aj s nejakými prototypmi?

Áno, na rozdiel od iných podobných projektov, ktoré začali vznikať neskôr, sme išli cestou nie najjednoduchšej výroby, ale testovaním medzi lekármi. Naše štíty sa snažíme robiť čo najpodobnejšie tým, ktoré zdravotníci používali doteraz. Prvá verzia vznikala zhruba dva dni, štíty ale neustále vylepšujeme a zrýchľujeme čas, spotrebu materiálov a zjednodušujeme náročnosť kompletizácie.

Iniciatíva funguje na základe pomoci dobrovoľníkov s 3D tlačou. Koľko vám ich aktuálneho pomáha?

Úplne presné číslo, bohužiaľ, povedať neviem, nakoľko sa pridávajú každý deň ďalší a ďalší (úsmev), ale potvrdených tlačiarov, ktorí nám už nejaké kusy doručili, je viac ako 150.

Ako vyzerá výrobný proces štítov?

Samotnú konštrukciu alebo zjednodušene povedané čelenku tlačíme na 3D tlačiarňach u nás v Trnave, plus ju tlačia tlačiari po celom Slovensku. Následne na ňu nalepíme molitan pre pohodlnejšie používanie a nasadíme gumičku do zadnej časti. Takto skompletizovanú čelenku spoločne s plastovým hárkom expedujeme k zdravotníkom, ktorí si pomocou dvoch jednoduchých skrutiek (obdobne ako pri komerčných modeloch) hárok upevnia do rámu a môžu ho začať používať. Celú logistiku nám, našťastie, pomáhajú zabezpečovať župy a niektoré mestá, nakoľko to bol náš najväčší problém na začiatku. Šoféri zvážajú hotové výtlačky na kompletizáciu a sfinalizované štíty rozvážajú ďalej zdravotníkom.

S výrobou ste začali aj v Partizánskom…

Áno, nakoľko viem, že situácia v Partizánskom je taktiež ťažká, rozhodli sme sa v meste zriadiť malú dielňu, kde tlačíme a kompletujeme ochranné štíty priamo pre zdravotníkov v Partizánskom a širokom okolí. Denne v tejto dielni vyprodukujeme desiatky kusov, ktoré okamžite putujú zdravotníkom.

Dávid, mladší brať Róberta, odovzdal štíty personálu nemocnice v Partizánskom

Aký materiál sa pri výrobe používa?

Na tlač využívame hlavne materiál PET-G, ABS a ASA, nakoľko majú žiadané mechanické vlastnosti. Ďalej pri výrobe využívame malé skrutky, molitan, krajčírsku gumu a plastové hárky od dodávateľov na celom Slovensku.

Koľko je ich možné denne vyrobiť?

Náklad na výrobu jedného štítu sa pohybuje na úrovni päť eur, naša aktuálna denná produkcia sa pohybuje niekde okolo 500 až 700 kusov denne.

Ako vám môžu pomôcť ľudia, ktorí nemajú 3D tlačiareň?

Každý, kto má záujem, môže pomôcť projektu finančným príspevkom na náš transparentný účet. Všetky podrobnosti nájdete na stránke www.pomoznemocnici.sk.

foto: pomoznemocnici.sk, FB Chceme zmenu v Partizánskom