FOTO: Vychytené dovolenkové lokality socializmu. Zaspomínajte si na legendárnu Duchonku, Uherce či Nitrianske Rudno

3112

V súčasnosti, kedy svet stále nevyhral boj s koronavírusom, smerujú naše kroky viac než inokedy do najrôznejších kútov Slovenska. Vzácne sú nám vzdialené miesta našej krajiny, z ktorých mnohé sme snáď ešte ani nenavštívili, ale aj tie, ktoré máme skoro pod nosom a kedysi boli najatraktívnejšími letnými destináciami. Nazrite spolu s nami do sveta zabudnutých dovolenkových legiend, ktoré ožili na ďalších riadkoch.

Duchonka

Duchonka patrila v dobe socializmu k najvychytenejším lokalitám celého Československa.  Chaty boli obsadené do posledného miesta, využívali sa aj bungalovy, stany či dokonca karavany. Počas horúčav najviac lákala vodná nádrž s rozlohou 17 ha v brezovo–borovicovom háji, ktorá doslova praskala vo švíkoch. Využívala sa na rybárčenie, plávanie, člnkovanie, v areáli sa dokonca nachádzala požičovňa vodných bicyklov. O tom, že Duchonka bola vo svojich zlatých časoch dokonalou dovolenkovou destináciou svedčí aj fakt, že sa tam nachádzal prírodný amfiteáter, kde sa po večeroch premietali filmy. Vyhľadávané boli aj diskotéky, hudobné vystúpenia.

duchonka socializmus

duchonka socializmus

duchonka socializmus

V lokalite sa nachádza významná kultúrna pamiatka – Lovecký kaštieľ z roku 1931, ktorý vybudoval Stefan Haupt von Buchenrode pre dcéru Hedalise, manželku majiteľa tovarníckeho panstva, baróna Augusta Haupt – Stummera. Žiaľ, v roku 1945 ho Nemci vyrabovali a podpálili, pri požiari zhorel aj vzácny organ s 2 222 píšťalami. O päť rokov neskôr sa však kaštieľ dočkal celkovej rekonštrukcie.

Po páde komunizmu a otvorení hraníc však tento kúsok raja začal upadať do zabudnutia. V súčasnosti sa perle Topoľčianskeho okresu snaží prinavrátiť zašlú slávu občianske združenie Nová Duchonka.

duchonka socializmus
zdroj: FB Staré Topoľčany

Veľké Uherce

Jedna z obľúbených lokalít pre rôzne druhy rekreácie v okolí mesta Partizánske je priehrada vo Veľkých Uherciach, ktorá na oddych či zábavu slúži už celé desaťročia, a to nielen počas letnej dovolenkovej sezóny. História tejto vodnej nádrže sa začala písať koncom 60. rokov minulého storočia, kedy s jej výstavbou začal štátny podnik Hydromeliorácie. V zozname registrovaných vodných nádrží Slovenského priehradového výboru sa uvádza, že jej výstavba bola ukončená v roku 1969. Ďalších vyše 40 rokov bola priehrada vyhľadávaná milovníkmi rekreačných vodných športov, veľkou rodinou rybárov alebo rodinami.

uherce priehrada

Idylické miesto pre oddych sa na istý čas zásadne zmenilo, keď v roku 2013 musela byť priehrada z dôvodu nutných opráv a čistenia vypustená. Rekonštrukcia mala pôvodne trvať len niekoľko mesiacov, nakoniec však priehrada ostala bez vody dlhé 4 roky, kým ju v lete roku 2017 začali opäť napúšťať.

uherce priehrada zdroj: FB Veľke uherce kastieľ a ľudia
uherce priehrada

Nitrianske Rudno

V päťdesiatych rokoch minulého storočia sa v Rudnianskej kotline na hornom toku rieky Nitrice začalo s budovaním vodnej nádrže. Vodná plocha s rozlohou 0,96 km2 a maximálnou hĺbkou 13,5 metra bola postavená pre účely tepelnej elektrárne v Novákoch, no už od svojho vzniku sa stala ideálnym rekreačným miestom a vyhľadávaným rybárskym revírom. Priehrada „ožívala“ najmä v letných mesiacoch, kedy ju ľudia z okolia, ale aj dovolenkári z celého Slovenska využívali na kúpanie, člnkovanie či iné vodné športy. V areáli sa nachádzali stravovacie zariadenia, autokemping, chatová osada i športoviská rôzneho druhu.

Vodná nádrž Nitrianske Rudno

Usilovní pracovníci strojárskych závodov sa pustili do budovania chaty Strojár na pravom brehu vodnej nádrže v roku 1959. Išlo vôbec o jednu z prvých chát v okolí priehrady. Súčasťou rekreačného zariadenia boli chodba s krytou terasou, spoločenská miestnosť, hygienické zariadenia a 19 izieb s kapacitou 52 postelí. Keďže chata bola v tesnej blízkosti vody, počítalo sa aj s vytvorením malého prístavu s člnom. Pred niekoľkými rokmi prešla budova rozsiahlou rekonštrukciou, aby mohla plniť svoje poslanie ako za starých čias – byť oázou oddychu a zábavy rodín s deťmi, známych, kolegov či partií starých priateľov.

Chata ZDA Strojár Nitrianske rudno
Chata ZDA Strojár

priehrada nitrianske rudno

foto: archív redakcie, ZDA, FB Priehrada Nitrianske Rudno, FB Veľké Uherce kaštieľ a ľudia, FB Staré Topoľčany