Žiaci zo základných škôl v Partizánskom sa stali súčasťou športovo zameraných inštruktážnych videí, ktoré zostavila O2 Športová akadémia Mateja Tótha. Kvôli ich príprave vycestovali priamo do Bratislavy.

V ďalšej sérii projektu Telesná na doma aj v triede tvorcovia prispôsobili formát súčasným podmienkam. Tréneri sa sústredili najmä na ukážky toho, ako si zatrénovať nielen v domácom prostredí, ale aj v triedach, pretože športoviská zostávajú v aktuálnej situácii stále zatvorené.

„Keďže mojím dobrým kamarátom je manažér Mateja Tótha Daniel Pastorek, dostal som príležitosť, aby do tohto projektu boli zapojené deti z nášho mesta, ktoré budú precvičovať cviky, ktoré budú vysielané cez verejnoprávnu televíziu, ale zároveň budú vo forme videí používané počas vyučovania,“ priblížil ponuku na túto aktivitu primátor Jozef Božik s tým, že podľa tejto predlohy tak budú cvičiť žiaci v rámci celého Slovenska.

Trieda namiesto telocvične

Projekt pozostáva z desiatich približne desaťminútových videí, ktoré deťom pomáhajú trénovať telo, ale aj mozog a celkovo ich motivujú k pohybu. Cieľom je tiež ukázať, že športové aktivity sa dajú vykonávať i v obmedzenom priestore, akým je trieda. Deti natáčali videá v improvizovanej triede, pričom každé bolo zamerané na jeden populárny šport. Cvičenia boli zostavené tak, aby si žiaci prešli tie partie, ktoré sú pri konkrétnom športe najviac zaťažované. „Bolo veľmi pekné a príjemné vidieť, ako naše deti pozitívne reagovali na všetky aktivity a boli celým projektom skutočne nadšené,“ skonštatoval primátor.

Projekt ocenil i minister školstva

Celú akciu podporilo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a osobne bol pri nakrúcaní prítomný aj minister Branislav Gröhling. „Má veľmi pozitívny vzťah k športu a podporuje aktivity, ktoré súvisia s rozvojom telesnej kultúry a športových aktivít ako počas, tak aj mimo výchovno-vzdelávacieho procesu,“ prezradil v súvislosti s návštevou šéfa rezortu školstva primátor Jozef Božik.

Foto a video: Pavol Horňan

Titulná foto: akadémia Mateja Tótha