Spomalená jazda vlakov cez priecestia v Partizánskom trvá týždne: Dôvodom má byť lístie

3719
zeleznicne priecestie partizanske

Viac ako dva týždne si cestujúci vlakom i vodiči čakajúci pri závorách v Partizánskom môžu všimnúť viditeľné spomalenie vlakových súprav počas prejazdu cez priecestia, čo spôsobilo i meškanie spojov. Podľa Železníc Slovenskej republiky bolo dôvodom lístie.

Dané priecestia sú opatrené tzv. svetelným priecestným zabezpečovacím zariadením (PZZ), pričom ich činnosť je automatická a naviazaná na pohyb vlakovej súpravy. Aby mohli fungovať v poriadku a bezpečne, prechádzané plochy koľajníc nesmú byť znečistené. Práve to bolo podľa ŽSR hlavným problémom.

„V piatok 5. novembra bolo zistené, že tieto plochy koľajníc sú znečistené „rozjazdenými listami“. V zmysle platných prevádzkových predpisov a pre zachovanie bezpečnosti boli pri jazdách železničných koľajových vozidiel cez priecestia zavedené dopravné opatrenia – príkazy na opatrnú jazdu,“ vysvetlila nám Barbora Šugárová z odboru komunikácie a marketingu ŽSR.

Rýchlosť vlaku pri prejazde cez závory sa z tohto dôvodu upravila na najviac 10 km/h. „Meškanie spojov vzniká z dôvodu zavedených dopravných opatrení,“ doplnila Šugárová. Ako nám v piatok 12. novembra spresnila, ŽSR vykoná opäť kontrolu na uvedených priecestiach.

Foto: mm