Podvodníci vydávajúci sa za lekárov útočia aj v Partizánskom: Senior (83) prišiel o 5-tisíc eur

1055

Aj napriek neustálym upozorneniam zo strany polície máme v Trenčianskom kraji ďalšie prípady podvodníkov, ktorí pod rôznymi „legendami“ oberú starších, dôverčivých ľudí neraz aj o celoživotné úspory. K poslednému prípadu došlo v utorok 1. februára v Partizánskom.

Neznámy mužský hlas napoludnie prostredníctvom neznámeho telefónneho čísla mal zavolať 83-ročnému seniorovi na jeho pevnú telefónnu linku. Predstaviť sa mal pod vymysleným menom „MUDr. Doležal“ a oznámiť mu, že jeho syn, (ktorého krstné meno však v telefonáte nespomenul) mal mať autonehodu, pri ktorej sa mal zraniť tak, že mu v nemocnici zašívali jazyk a nemôže rozprávať.

Citovo seniora vydieral

„Ďalej mu mal uviesť, že pri nehode došlo k zraneniu dieťaťa, ktoré je v kritickom stave na infúziách. Neznámy muž vydávajúci sa za doktora mal poškodenému ponúknuť, že pokiaľ chce, aby sa táto vec neriešila cez políciu a aby ako vinník nešiel do väzenia, tak má možnosť poslať sumu 10 000 eur, prostredníctvom služby Western Union, s účelom platby „svadobný dar“ s adresou príjemcu Lisien Janson, Švédsko,“ uviedla Katarína Kuzmová, hovorkyňa KR PZ v Trenčíne.

Poškodený senior, žiaľ, uveril podvodníkovi a uviedol, že má len 5 000 eur. Na to mu „lekár“ mal povedať, nech zaplatí aspoň tých 5 000 eur. To poškodený senior aj urobil a peniaze poslal. Za túto transakciu zaplatil ešte poplatok 189 eur.

Obdobné prípady aj v Trenčíne a Považskej Bystrici

Policajti v Považskej Bystrici riešia prípad oklamaného 77-ročného muža z Považskej Bystrice. Ten sa mal stať obeťou podvodu, pri ktorom mu bola spôsobená škoda vo výške 9 500 eur. Taktiež mal poškodenému volať neznámy muž, ktorý sa predstavil ako lekár z nemocnice. „Podobne aj polícia v Trenčíne sa zaoberá závažným podvodným konaním doteraz nestotožneného páchateľa. Ten mal telefonicky kontaktovať-73 ročnú ženu, pričom sa jej mal predstaviť ako lekár z nemocnice. Žene mal povedať vymyslené a často používané klamstvo, že jej syn mal vážnu dopravnú nehodu,“ pokračovala hovorkyňa.

Neverte cudzím ľuďom 

Polícia dôrazne upozorňuje dôchodcov a starších, dôverčivých ľudí, ktorí v dobrej viere, že pomáhajú príbuznému či človeku v núdzi, vydajú svoje ťažko zarobené a ušetrené peniaze do rúk podvodníkom, aby si vždy informáciu o nehode blízkeho overovali spätne telefonicky u dotknutej osoby, alebo u iného príbuzného. „Zdôrazňujeme, aby v žiadnom prípade neposielali peniaze po telefonickej informácii, ale informácie si overili z viacerých zdrojov. Žiaden lekár nemá právo žiadať o finančné platby za zdravotný zákrok. V prípade v Partizánskom podvodníci použili meno doktor Doležal. Je vysoko pravdepodobné, že si vymyslia ďalšie meno, ale aj to, že sa budú opäť predstavovať ako doktor Doležal,“ vyzýva polícia.

Jeden telefonát na linku 158 alebo rodine, banke, pošte, zdravotníckemu zariadeniu vám môže zachrániť vaše celoživotné úspory.

Zdroj: KR PZ Trenčín, foto: ilustračné freepik.com

Vyštudovala masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Vždy sa snaží prinášať zaujímavé informácie a objavovať inšpiratívnych ľudí a ich príbehy.