Neslávne slávnu „205-ku“ obýva posledná rodina. Mesto sa s ňou súdi

10971
uzatvorenie nabreznej 205

O uzatvorení bytového domu č. 205 na Nábrežnej ulici rozhodli poslanci v Partizánskom ešte v lete v roku 2021, na základe uznesenia sa mal objekt prestať využívať na bývanie od júla 2022. Bytovka je však stále obývaná, mnoho ľudí sa preto zaujíma, aký je dôvod.

Predpokladom na uzavretie bytového domu je, že z neho odídu všetci nájomníci. To sa zatiaľ nestalo, v objekte aj naďalej žije jedna rodina. „Nájomca, s ktorým bola uzatvorená zmluva o nájme na dobu neurčitú, vyhlásil osobný bankrot ešte v roku 2018 a tvrdí, že žiaden dlh z tohto dôvodu nemá,“ objasnil riaditeľ Správy majetku mesta (SMM) Branislav Lačný.

Podali žalobu

Samospráva mala tým pádom takpovediac zviazané ruky. „Nakoniec sa nám podarilo podať žalobu, no nie o nesplácaní dlhu, ale o neplatení nájmu. Pokiaľ nájomca hrubo porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z nájmu bytu najmä tým, že nezaplatil nájomné alebo úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu za dlhší čas ako tri mesiace máme právo ukončiť nájomnú zmluvu na dobu neurčitú, teda môžeme rodinu vysťahovať, a to bez nároku na náhradné bývanie,“ vysvetlil riaditeľ.

SMM aj tak spravila, avšak počas trojmesačnej výpovednej lehoty sa rodina odvolala a podala na súd žalobu o neplatnosť výpovede z nájmu bytu.

Momentálne prebieha súdne konanie, podľa Branislava Lačného sa rodina zrejme bude chcieť dohodnúť. „Dohoda o urovnaní by spočívala okrem iného v tom, že my im poskytneme náhradné bývanie, ale s tým rozdielom, že zmluva bude uzatvorená na dobu určitú, a to maximálne na 3 mesiace,“ pokračoval. Ide o opatrenie, ktoré slúži ako nástroj na ukončenie nájmu v prípade, že si nájomca nebude plniť svoje povinnosti, ako napríklad podmienky stanovené v spomínanej dohode, nebude riadne platiť nájom alebo sa bude správať asociálne.

Riešia náhradné bývanie

Aby sa však mohli z aktuálneho bytu deložovať, musí mať SMM k dispozícii voľný byt. „V bytovom dome č. 204 bol na začiatku roka 2023 ukončený nájomný vzťah na dobu určitú s nájomcom, ktorý doposiaľ protokolárne byt neodovzdal a z toho dôvodu sme boli nútení riešiť vypratanie bytu súdnou cestou. V prípade, že súd rozhodne v prospech prenajímateľa, poverený exekútor zabezpečí vypratanie bytu,“ skonštatoval riaditeľ.

Bytový dom č. 205 je obývaný od roku 1961, poslanci o uzatvorení rozhodli na základe jeho stavu. Nielen že je energeticky náročný, okrem toho je aj v nevyhovujúcom stave.

Foto: mm

Vyštudovala masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Vždy sa snaží prinášať zaujímavé informácie a objavovať inšpiratívnych ľudí a ich príbehy.