Body express v Partizánskom: S modernou metódou si zacvičí kávičkár i olympionik

640
body express partizanske

EMS (ang. electro myo stimulation – elektrická svalová stimulácia) je metóda, ktorá využíva svalovú elektrostimuláciu. Terapeutický princíp pochádza z fyzioterapie, kde sa používa najmä pri rehabilitácii trvalého poškodenia svalov, cieľom je u pacientov stimulovať ochrnuté časti tela a oslabené svalstvo. Vďaka svojej úspešnosti sa liečebná metóda postupne rozšírila a inovovala, dnes je z nej obľúbený a rýchly spôsob, ako sa zbaviť bolesti či spevniť si svalstvo. Dobrou správou je, že za danou procedúrou, resp. cvičením nemusíte cestovať ďaleko, jedno takéto štúdio s názvom Body Express sa nachádza aj v Partizánskom.

Možno niekomu predstava, že do organizmu sú vysielané elektrické signály, naháňa strach, no princíp len napodobňuje fungovanie nášho tela. Aj to využíva elektrickú energiu, aby z mozgu cez nervy prenieslo informáciu – nervový impulz, vďaka ktorému nám napríklad bije srdce, alebo vieme zdvihnúť ruku. Základom EMS sú elektrické impulzy, ktoré vyvolávajú mimovoľné svalové kontrakcie. Elektrický stimul je absolútne neškodný z pohľadu zdravia. Často sa s touto myšlienkou alebo až predsudkom u ľudí stretávam, keby to však bolo pre nás škodlivé, nevyužívalo by sa to v liečebnej medicíne desiatky rokov, a tak úspešne,“ hovorí Stanislav Holák, ktorý do Partizánskeho priniesol EMS tréning pred piatimi rokmi.body express partizánske

EMS objavil náhodou

Ako mnohí iní, aj on rokmi stereotypnej práce začal pociťovať bolesti, ktoré sa mu nedarilo vyriešiť. „Náhodou som v Prahe pri návšteve jedného odborníka narazil na štúdio s EMS tréningom. Tiež som najskôr neveril, prvých 10 minút som sa v duchu sám seba pýtal, čo tu vlastne robím. Po desiatich minútach som sa začal neskutočne potiť, zadýchal som sa, no hlavne pár dní nato prišla svalovica, akú som dovtedy nepoznal. Peniaze, ktoré som si zarobil v zahraničí a ktoré som chcel investovať do vytvorenia lezeckej steny, som sa rozhodol dať do rovnakého štúdia tu v Partizánskom. Hneď mi napadlo, že ak to pomohlo mne, pomôže to isto aj mojej mame a ďalším,“ povedal redakcii.

Úspešný efekt si odskúšal sám na „vlastnej koži“, a to po operácii kolena. „Vďaka EMS sa mi skrátila doba rekonvalescencie asi o mesiac. Viem to porovnať, keďže išlo už o v poradí štvrtú takúto operáciu. Výborné skúsenosti má aj moja mama, ktorá trpí skoliózou a osteoporózou. Nikdy nešportovala, trpela bolesťami chrbta, sekávalo ju často. Po pravidelnej terapii sa jej stav zlepšil, problémy s chrbticou máva len výnimočne,“ dodal majiteľ štúdia.

Pomôže s bolesťou i celulitídou

Cvičenie pomocou slabých elektrických impulzov pomáha s mnohými problémami, akými sú napríklad bolesti chrbta, kĺbov, nedokrvené končatiny, svalové kŕče, celulitída, oslabené hlboké stabilizačné svaly, ale využívaná je aj na skvalitnenie svalovej hmoty či zlepšenie fyzickej kondície. Vybrať si môžete z dvoch typov, prvý je alternatívou masáže. Táto metóda tlmí bolesť, prehrieva a stimuluje sval, úspešne imituje uvoľnenie, ktoré pociťujete pri klasickej masáži. Absolvovať ju je možné každý druhý deň, klient pri nej leží a relaxuje. Obľubujú ju veľakrát tí, ktorí majú bolesti chrbtice, podľa slov Stanislava Holáka až v 95 percentách prípadov dokáže elektrostimulácia stav zlepšiť.

Stimuluje ochrnuté svalstvo

Dobré výsledky majú aj ľudia, ktorí sú po cievnej mozgovej porážke. Stimuláciou nervových zakončení sa prenos informácií z hlavy do ruky či nohy zvyšuje. „Klientka mala v dôsledku tejto diagnózy limitovaný pohyb jednej nohy, necítila si prsty, päť rokov chodila od lekára k lekárovi, no so žiadnym progresom. Po pol roku u nás má naspäť citlivosť vo všetkých prstoch a jej chôdza je oveľa istejšia,“ pokračoval. Terapia má úspech aj pri zníženej mobilite, napríklad pri zamrznutom ramene. „Ďalšia klientka, ktorá bola po dopravnej nehode, nedokázala zdvihnúť ruku nad rameno, už po ôsmich terapiách sa jej mobilita vrátila takmer do normálu,“ vysvetľuje, pričom upozorňuje, že to, ako dlho vydrží človek opäť bez bolesti a s navrátenou mobilitou, je vysoko individuálne.

Druhým typom je samotné cvičenie, počas ktorého stojíte a v intervaloch spevňujete a uvoľňujete svaly tela. Tréning sa odporúča iba raz do týždňa. „Jedno cvičenie nahrádza trikrát návštevu fitness centra. Vyhovuje preto klientom, ktorí nemajú čas na fitko, alebo svoj voľný čas preferujú tráviť so svojou rodinou. Zapojí sa pri tom 95 percent svalstva, aj toho hlbokého, ktoré nie sme schopní našimi pohybovými stereotypmi zapojiť, pretože máme niektoré svaly až príliš preferované, a hlboké svalstvo potom nie je také aktívne. Príkladom je dýchanie do hrude, kedy máme oslabenú bránicu a hlboký stabilizačný systém nefunguje správne,“ vysvetlil.

S klientami pracuje aj mimo štúdia. „Po tréningu im zavolám, zisťujem, či bola svalovica, na akých partiách, či sa niečo zmenilo na bolesti, ktorú primárne riešime. Poznačím si to, aby som vedel, kde treba zapracovať. Ak má niekto problém napríklad týždeň, náprava je takmer hneď citeľná, v prípade chronických problémov je potrebné dva až tri mesiace.“body express partizánske

Systém ponúka zdravotné benefity mladým i seniorom, dolná hranica je stanovená na 15 rokov, tá horná limity nemá. „Najstaršia klientka, s ktorou som pracoval, mala 69 rokov, pričom sme využívali obe techniky, teda okrem ležania aj cvičila,“ uviedol Stanislav Holák. Ako pri každej liečebnej metóde, aj tu platia isté obmedzenia.

EMS nesmú využívať onkologickí pacienti, ktorí sa aktuálne na ochorenie liečia, potom sú to tehotné ženy, osoby s kardiostimulátorom a ľudia, ktorí majú závažné srdcovocievne ochorenia. „Do štúdia sú vítaní nielen ľudia s problémami, ale ktokoľvek, kto chce pre svoje zdravie, telo a myseľ niečo urobiť, či už je to budovanie kondície, sily alebo spevnenie svalstva. Každý týmto cvičením môže len získať,“ uzatvára Stanislav Holák.

Adresa: Mostová 381 (STK)

Info:  0911 13 17 41

Instagram

Foto: Stanislav Holák

Autorské články, na ktorých sa podieľajú viacerí redaktori z našej redakcie, resp. externe spolupracujúci redaktori.