Palacinky prevoňali SOŠ J. A. Baťu v Partizánskom: Deti ukázali kreativitu

121
palacinky sos partizánske

Predstavivosti a chutiam sa medze nekládli. Reč je o súťaži Palacinková šou, ktorá patrí medzi obľúbené a overené podujatia organizované Strednou odbornou školou Jána Antonína Baťu v Partizánskom. Určená je pre žiakov základných škôl a ako sa ukázalo, kulinárstvo už dávno nie je doménou len nežnejšieho pohlavia.

Cieľom podujatia bolo už tradične predstaviť deviatakom základných škôl, ktorí uvažujú nad strednou školou, trojročné odbory kuchár a čašník-servírka. „Boli by sme radi, ak by sme aj počas tejto súťaže inšpirovali niekoľko detí, aby sa na odbor v novom školskom roku prihlásili, ale samozrejme, tou hlavnou myšlienkou je vždy povzbudiť kreativitu, tvorivosť a posilniť praktické zručnosti do bežného života,“ vysvetlila redakcii učiteľka a zároveň členka poroty Petra Némethová. palacinková šou partizánske palacinková šou partizánske

Aktuálneho ročníka sa zúčastnilo až 14 tímov z okresov Partizánske a Prievidza. Ich úlohou bolo upiecť a pripraviť palacinky, dve so sladkou a dve so slanou náplňou. „Porota potom hodnotí harmóniu chutí, ich prepečenosť i estetickú úroveň. Tento rok nás prekvapili nielen nápady na náplň, ale aj vzhľad, žiaci sú naozaj zruční,“ prezradila Petra Némethová.

Okrem nej hodnotili výkony detí aj Stanislava Magulová z Krajského centra voľného času v Trenčíne a zástupca riaditeľky SOŠ Michal Ondruš. Mladí kuchári opäť použili veľkú dávku fantázie, do slaných palaciniek použili napríklad slaninu, praženicu, bryndzu či pesto, jeden tím dokonca z palacinky vytvoril vlastnú verziu sushi, v sladkých mohli porotcovia nájsť rôzne ovocie, kokosový krém, mascarpone alebo karamel.

Výsledky 5. ročníka

1. miesto: ZŠ Ul. Energetikov, Prievidza – Matilda Mokrá, Petra Ivargová
2. miesto: ZŠ Ul. Energetikov, Prievidza – Hana Nováková, Nela Štepánková
3. miesto: ZŠ Šišov – Laura Lobotková, Timea Pirťanová
Vyštudovala masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Vždy sa snaží prinášať zaujímavé informácie a objavovať inšpiratívnych ľudí a ich príbehy.