PREHĽAD: Poplatky za parkovanie sa v Partizánskom zvýšia

783
parkovné partizanske ceny

O zmene smerom nahor v rámci poplatkov za parkovanie v tzv. Mestskej parkovacej zóne (MPZ) rozhodli poslanci na svojom prvom tohtoročnom rokovaní v utorok 27. februára.

Zvýšenie cien sa dotkne všetkých foriem úhrad. Samospráva k tomuto kroku pristúpila prvýkrát od zavedenia systému v roku 2020. Sľubuje si od toho potrebné navýšenie príjmov, ktoré pomôžu pokryť chystané investície do tejto oblasti.

Ako pôjdu ceny nahor?

Vodič, ktorý prichádza do Partizánskeho a kupuje si jednorazový lístok, po novom zaplatí o 33 percent viac než doteraz. Napríklad prvá hodina cez SMS stála pôvodne 30 centov, teraz to bude 40 centov. Najlacnejším spôsobom jednorazovej úhrady aj naďalej zostáva platba formou mobilnej aplikácie, poplatok 25 centov za prvú hodinu státia vozidla sa zmenil na 35 centov.

Na zvýšenie sa musia pripraviť aj obyvatelia zóny, podnikatelia i ľudia, ktorí prichádzajú do práce a platia si tzv. abonentskú kartu. V týchto prípadoch sa cena navýši o 25 percent.Samospráva o úprave cien parkovného diskutovala už v závere minulého roka, pričom zmeny podporili i Výbor mestskej časti Centrum – Baťovany a príslušné komisie. Diskusia bola relatívne jednoznačná, samotní poslanci hľadali spôsob, ako v tejto ťažkej situácii zabezpečiť aspoň nejaké zdroje do rozpočtu aj v súvislosti so statickou dopravou a parkovacou politikou,“ skonštatoval po zasadnutí primátor Jozef Božik.

Ceny stále pod priemerom

Poukázal pritom na to, že Partizánske aj po zvýšení patrí k samosprávam s najnižšími poplatkami za parkovanie. „Bežne sa v iných mestách platí za prvú hodinu státia euro, niekde dokonca viac, napríklad v susedných Topoľčanoch v centre sú to až tri eurá,“ pokračoval primátor. Zmeny vstúpia do platnosti v apríli.

Predseda Výboru mestskej časti (VMČ) Centrum – Baťovany Tomáš Merašický po rokovaní pripomenul, že ceny za parkovné v centrálnej zóne mesta sa od roku 2020 nemenili. „Myslím si, že zvýšenie nie je dramatické, v okolitých mestách sú ceny za parkovanie oveľa vyššie. Sľubujeme si od toho, že sa zo zvýšených poplatkov podarí dobudovať ďalšie nové parkovacie plochy a zrekonštruovať tie staré, ktoré nie sú vhodné na parkovanie, aby sa zvýšil komfort nielen návštevníkov, ale i obyvateľov centra,“ skonštatoval poslanec Tomáš Merašický.cena parkovné partizanske cena parkovne partizanske

Príjmy na výdavky nestačia

Podľa štatistík, ktoré si samospráva vedie, je jasné, že parkovací systém generuje príjmy do rozpočtu mesta a vstupné náklady sa splatili už v druhom roku prevádzky. „Po odpočítaní prevádzkových nákladov je možné zo zostatku financovať aj projekty na rozvoj zóny, tieto prostriedky však nepokrývajú všetky požiadavky a zámery,“ uvádza sa v dôvodovej správe predloženej na rokovanie poslancov. Medzi minuloročné investície patrí aj vybudovanie spevnených plôch na Riečnej a Škultétyho ulici, v minulosti samospráva napríklad investovala do modernizácie parkoviska za budovou úradu práce  a podobne. Podľa prepočtov by tieto zvýšenia mali do rozpočtu mesta priniesť 60-tisíc eur.

Spoplatnia Luhy I?

Aj naďalej pokračujú diskusie v súvislosti s vybudovaním novej parkovacej zóny, ktorá by mala vyriešiť dopravnú situáciu na sídlisku Luhy I. Predseda VMČ Luhy I Vladimír Marko potvrdil, že tlak na veľké parkoviská, ktoré sa nachádzajú v blízkosti hranice platenej zóny, neustále stúpa. „Plochy za obchodom Terno, kinom sú večer plné, ľudia po príchode z práce nemajú kde už zaparkovať. Často sa stáva, že odstavia auto na zelenej ploche, prostredie potom nevyzerá dobre,“ uviedol poslanec.

Podľa odhadov by náklady na vytvorenie novej zóny pre Luhy I dosiahli sumu zhruba 400-tisíc eur. „Či sa to podarí, ukáže aj čas a rokovania o investičných prioritách, pretože skôr, než by sme takúto zónu vytvárali, musíme v lokalite vyriešiť parkovanie na nespevnených plochách, ktoré dnes je tolerované, no po vzniku parkovacej zóny by už bolo zakázané,“ uzatvoril primátor.

Diskusiu o cenách si môžete pozrieť v tomto videu:

Foto: pm

Vyštudovala masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Vždy sa snaží prinášať zaujímavé informácie a objavovať inšpiratívnych ľudí a ich príbehy.