Jún sa začal v Partizánskom daždivo, počasie ovplyvňuje aj kosenie

100

Jún so sebou priniesol silné dažde i búrky. Takéto počasie spôsobuje problémy poľnohospodárom, záhradkárom, ale aj Technickým službám mesta, ktoré zabezpečujú v Partizánskom kosenie.

„Momentálne poveternostné podmienky idú proti koscom, lebo je vlhko a teplo, keby aspoň dva týždne vydržalo suchšie počasie, že by nepršalo, tráva by toľko nerástla. Chcel by som poprosiť občanov, aby bolo zhovievaví ku koscom, aby im zbytočne nenadávali, podmienky nie sú najvhodnejšie, nedá sa stíhať, aby boli v každej časti naraz,“ vysvetlil Marián Slabý z Technických služieb.

Zvýšenie vlahy v Partizánskom redakcii potvrdil amatérsky meteorológ Miloš Úradníček. „Hneď od prvého júna sa vyskytli výdatnejšie zrážky, spadlo okolo 20 mm vlahy, potom boli lejaky každý deň, jeden deň to bolo 20 mm pri búrke, druhý deň 27 mm a tak ďalej. Za prvú júnovú dekádu som v Partizánskom nameral 100 mm vlahy, konkrétne na Luhoch to bolo 96 mm,“ uviedol Miloš Úradníček.

Aj napriek nie najvhodnejším podmienkam sú kosci v teréne a pracujú. Aktuálne prebieha druhá kosba. „Kosci majú na starosti 761-tisíc štvorcových metrov. V teréne máme sedem traktorových kosačiek, z druhej kosby nám zostáva pokosiť centrum a Horskú ulicu,“ pokračoval Marián Slabý.

Najbližšie dni by mali konečne priniesť zlepšenie počasia. Teploty sa budú postupne zvyšovať, v polovici júna by sme sa mohli dočkať aj prvého tropického dňa s teplotou nad 30 stupňov Celzia.

Foto: MTP

Vyštudovala masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Vždy sa snaží prinášať zaujímavé informácie a objavovať inšpiratívnych ľudí a ich príbehy.