S polievaním zelene v Partizánskom pomôžu nové studne

96
nove studne partizanske

Klimatická kríza spôsobuje okrem iného aj čoraz menšie množstvo zrážok počas horúcich letných mesiacov. Polievanie verejnej zelene je na pleciach mesta, to sa rozhodlo zabezpečiť nový zdroj vody.

Výkopu dvoch studní predchádzali hydrogeologické vrty do hĺbky ôsmich metrov, aby sa zistilo, či je ich vybudovanie reálne. So žiadosťou sa následne samospráva obrátila na miestny okresný úrad, ktorý mestu vydal právoplatné stavebné povolenie i s povolením na odber podzemných vôd.

Jedna studňa sa vykopala pred Kostolom Božského srdca Ježišovho v Parku J. A. Baťu a druhá pribudla na Námestí SNP v blízkosti fontány. O stavebné práce sa na základe verejnej súťaže postarala súkromná firma, samospráva investovala do ich vybudovania zhruba 5-tisíc eur.

„V každej šachte sa nachádza ventil na zapnutie čerpadla, aktuálne prebieha pripájanie elektrickej energie. Podzemná voda bude slúžiť na polievanie výsadby v meste. Už sme obstarali polievacie auto s tisíclitrovou nádržou, voda sa bude do vozidla čerpať priamo zo studne, výhodou je, že ide o auto, ktoré je menšie a zmestí sa aj na miesta, kde ťažké mechanizmy nemajú prístup,“ vysvetlila redakcii vedúca oddelenia životného prostredia a dopravy MsÚ v Partizánskom Andrea Bencelová.

Foto: FB Chceme zmenu v PE

Vyštudovala masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Vždy sa snaží prinášať zaujímavé informácie a objavovať inšpiratívnych ľudí a ich príbehy.