VIDEO: Z Malých Bielic štartoval unikátny raketoplán. Na palube sa ocitli nezvyčajní pasažieri

221
let rakety s minifigúrkami do vesmíru, letisko Malé Bielice

Do vesmíru bola v piatok 9. augusta vypustená netradičná raketa. Let stratosférického balóna s viac ako 300 minifigúrkami sa na Slovensku uskutočnil po druhý raz, a to práve na letisku v Malých Bieliciach. Svedkami štartu boli aj niektorí škôlkari z Partizánskeho.

Samotnému vzletu balóna k oblakom predchádzala dôsledná príprava. Jeho nafukovanie si vyžiadalo prácu v rukaviciach, aby sa nijakým spôsobom nepoškodil. Balón letel rýchlosťou okolo 4/5 metrov za sekundu. „Po prasknutí začne padať. K dispozícii je padák, ktorý raketoplán, na ktorom sa nachádzajú figúrky, zachráni,“ opísal krátko po štarte podpredseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Ondrej Farkas.

Súčasťou rakety bola aj sledovacia jednotka s elektronikou. Tá umožnila záchrannému tímu sledovať polohu a na základe presnej predpovede počasia určiť trasu, ktorou sonda s posádkou minifigúrok poletí. „Na palube pod balónom sú umiestnené zariadenia, ktoré nám kontinuálne vysielajú informácie o tom, kde sa raketoplán nachádza, v akej je výške, akú má rýchlosť, pozíciu GPS a podobne. Akonáhle balón dopadne na zem, budeme vedieť, kde sa nachádza a záchranný tím už bude v tom čase na ceste k nemu,“ ozrejmil podpredseda SOSA.

Špecializovaný softvér dokáže vypočítať, kam balón dopadne. „Rádius býva bežne okolo piatich kilometrov, takže je to naozaj nesmierne presné. Je to aj vďaka tomu, že každý deň sa vypúšťa veľké množstvo podobných balónov, ktoré slúžia na monitoring počasia, pohybu vetra a podobne, čo následne slúži na predpovede počasia, pre pilotov,“ doplnil Ondrej Farkas.

Letel až do 32-kilometrovej výšky

Raketoplán preletel 65 kilometrov, dĺžka letu bola približne tri hodiny, z toho dve hodiny balón vzlietal a jednu hodinu padal k zemi.

Dosiahol výšku približne 33 kilometrov. Bežné dopravné lietadlo lieta vo výške okolo 10 – 11 kilometrov. „Prakticky sa bavíme o hranici vesmíru, kde už krásne vidieť zakrivenie Zeme, obloha nie je modrá, ale čierna, pretože sa raketoplán dostáva do veľmi riedkej atmosféry,“ vysvetľuje podpredseda SOSA.

A prečo práve letisko v Malých Bieliciach? „My sme už odtiaľto štartovali viaceré balóny. Naposledy, keď som tu bol, tak sme paradoxne leteli úplne opačným smerom, a to na severozápad, tentoraz sa letí na juhovýchod. Letisko v Malých Bieliciach má výhodnú polohu, je to pekná dolina, z ktorej sa dá dostať na všetky smery,“ poznamenal Ondrej Farkas.

raketa vo vesmíre, minifugúrky stavebnice

Čelili mínusovým teplotám

Rýchlosť pri klesaní bola až 250 kilometrov za hodinu. Medzi balónom a raketoplánom bolo 60 metrov dlhé lano. Figúrky sa počas letu popasovali s teplotou, ktorá dosiahla až – 60 stupňov Celzia. „Museli sme na to mať všetky povolenia. Nemôže len tak hocikto vypustiť balón. Celá zostava vážila okolo 3,7 kilogramu, takže to nie je ani úplne malý náklad,“ zdôraznil Ondrej Farkas.

V tomto roku poleteli do stratosféry personalizované figúrky. „Snažíme sa u detí podporovať kreativitu a predstavivosť a vôbec všetky atribúty, ktoré budú do budúcna potrebovať. Vďaka tejto akcii im chceme približovať rôzne oblasti života, ako sú veda, vesmír, šport, ale aj umenie. Aby sme podporili ich predstavivosť, sme ich nechali, aby si postavili minifigúrky, ktoré sa im páčia. Po tom, ako sa vrátia z vesmíru, poputujú späť k ich autorom,“ vysvetlil Ondřej Kopecký, manažér LEGO Group.

Maximálna rýchlosť klesania bola na úrovni približne 70 metrov za sekundu. Pred samotným dopadom dosiahla úroveň okolo 5 metrov za sekundu. Raketoplán s figúrkami nakoniec našli v okrese Levice. Pristál vo Svodove – mestskej časti Želiezoviec.

nájdenie rakety v Sobove, minifugúrky vo vesmíre

raketa s minifigúrkami pristála v okrese Levice

Foto: Kreativ Gang

Vyštudovala editorstvo a vydavateľskú prax na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Miluje knihy a písanie. Rada s ľuďmi komunikuje a rovnako ich počúva, preto ju baví prinášať životné príbehy, ktoré majú výpovednú hodnotu.