Telocvičňu vo Veľkých Bieliciach by mali dokončiť v úvode budúceho roka

100
výstavba telocvične vo Veľkých Bieliciach

Čulý stavebný ruch je prítomný nielen v centre Partizánskeho, ale aj v mestskej časti Veľké Bielice. Telocvičňa pri miestnej základnej škole, na ktorú sa samospráve podarilo získať dotáciu z Fondu na podporu športu vo výške približne 837-tisíc eur, sa buduje vo veľkom. Celková hodnota diela predstavuje 1 134 212 eur s DPH, zvyšok dofinancuje mesto.

Do Veľkých Bielic smerovali aj kroky pracovnej skupiny počas kontrolného dňa primátora na stavbách v závere augusta. „Momentálne sa nachádzame vo fáze, keď ideme montovať oceľové nosníky na strešnú konštrukciu. Potom by sa mali začať kotviť a pomocou techniky zdvíhať celé rámy. Následne sa začne s montážou prepájacej chodby, ktorá bude spojená s budovou školy,“ uviedol počas kontrolného dňa manažér stavby Richard Štrba. Potom budú nasledovať ďalšie práce, ako elektroinštalácia, vodoinštalácia, spravia sa omietky, namontujú sa okenné a dverové výplne. Práce podľa manažéra stavby postupujú podľa schváleného harmonogramu.

Telocvičňa bude slúžiť primárne žiakom, ale priestory bude môcť využívať aj verejnosť. „Ide o historicky najväčšiu investíciu mesta Partizánske vo Veľkých Bieliciach, pokiaľ ide priamo o zdroje samosprávy v kombinácii s finančnými prostriedkami, ktoré sa nám podarilo získať,“ ozrejmil primátor Jozef Božik. Pôvodne sa predpokladalo, že bude objekt hotový do konca tohto kalendárneho roka. Stavbári aktuálne odhadujú ukončenie prác vo februári budúceho roka.

Športová hala s novou strešnou krytinou

Renováciu si vyžiadala aj Mestská športová hala, presnejšie samotná strecha. Práce spočívajú vo výmene krytiny. „Meníme klasický hliníkový plech, ktorý už bol zvetraný, za trapézový plech,“ poznamenal počas kontrolného dňa zástupca stavbyvedúceho Vladimír Škereň. Ide o 2 034 metrov štvorcových. Ako potvrdil zástupca stavbyvedúceho, práce prebiehajú viac-menej bez problémov. Spočívajú v postupnom rozobraní a montáži novej krytiny, tak aby nedošlo k poškodeniu budovy dažďom.

športová hala, rekonštrukcia strechy
V budúcnosti chce samospráva Mestskú športovú halu kompletne zrekonštruovať

Do opráv bolo investovaných takmer 48-tisíc eur. „Dlhodobo som bol upozorňovaný nielen ja, ale aj kolegovia v rámci mestského zastupiteľstva na to, že počas veľkých dažďov prší do športovej haly. Bolo to predmetom dlhodobej kritiky. Som rád, že sa nám podarilo nájsť zdroje, aby sme aspoň strechu stabilizovali. Aby už nebolo potrebné počas dažďov nosiť vedrá po palubovke,“ podotkol primátor.

Samospráva momentálne rieši projektovú dokumentáciu na potenciálnu výstavbu nových šatní pri zimnom štadióne, kde sa chce uchádzať o financie z Fondu na podporu športu. „Intenzívne komunikujem s vedením Slovenského zväzu ľadového hokeja. Keď dokončíme telocvičňu vo Veľkých Bieliciach, bude priestor na to, aby sme sa uchádzali o zdroje na externé šatne, ktoré pri zimnom štadióne chýbajú, pôvodné sú absolútne nevyhovujúce. Následne sa chceme zamerať na športovú halu,“ doplnil primátor.

Luhy budú vykurovať nové kotly

V súčasnosti prebieha v kotolni Technických služieb mesta na Ulici generála Svobodu výmena strojného zariadenia. Namiesto plánovanej päťdňovej odstávky boli občania Luhov I bez teplej úžitkovej vody len tri dni. „Práca ale nie je dokončená. Čakajú nás ešte výmena zvyšných dvoch kotlov a tiež stavebné úpravy, ktoré spočívajú vo vybetónovaní plochy pre umiestnenie kotlov,“ ozrejmil počas kontrolného dňa primátor.

Prvý z troch plynových kotlov s kondenzačným výmenníkom bol do prevádzky spustený v predposledný augustový týždeň. Ukončenie prác je naplánované na koniec septembra. „Aby sme v októbri, ak náhodou prídu studené dni skôr, dokázali kvalitne zabezpečiť nielen teplú úžitkovú vodu, ale aj teplo pre občanov žijúcich na sídlisku Luhy,“ dodal Jozef Božik.

Foto: mm