Mladý Partizánčan pripravil unikátnu výstavu: Odkrýva mnohé odvážne činy i tragédie

575
batovci v povstani vystava

Životné príbehy viac ako 20 baťovcov, ktorí zanechali svoju stopu v Slovenskom národnom povstaní, alebo ilegalite, ktorá mu predchádzala prináša výstava, ktorú si môžete prísť prezrieť do Vodného hradu v Šimonovanoch. Pripravil ju Marek Schön z občianskeho združenia Vedieme.

Udalosti sú zachytené cez rôzne dokumenty, fotografie či dobové listiny. Za skompletizovaním výstavy sú hodiny, dni, možno rovno týždne až mesiace práce. Dať dokopy celý materiál nebolo vôbec jednoduché, robil som to cez svoj voľný čas a víkendy, niekedy do neskorých nočných hodín, výstava je naozaj nabitá množstvom informácií. Prináša napríklad tragický osud len 16-ročného Jána Záleša alebo 42-ročného Michala Neštinu, ktorí obaja padli v boji, ale sú tu aj tí šťastní, ktorým sa podarilo prežiť,“ hovorí Marek Schön.Baťovci v povstani výstava

Zomierali aj deti

Na vernisáži, ktorá sa konala v utorok 10. septembra, sa zúčastnila aj Alena Burzová, dcéra po padlom Jánovi Mikulovi. „Mali sme možnosť darovať jej obraz s kresbou jej otca od akademického maliara Jána Fabika, čo považujem za veľkú česť,“ pokračuje mladý Partizánčan. Výstava prináša aj príbeh Alexandra Makarenka, ktorý až do roku 1941 pracoval v ilegalite. „Do dnešného dňa sa jeho telo nenašlo, vieme však, že padol rukou nacistického vraha a isté je aj to, že bol pre ilegalitu veľmi prospešný, dokonca pôsobil ako financmajster celej ilegality v Baťovanoch,“ pokračoval Marek Schön.

Originálne nahrávky ilegálnych pracovníkov

QR kódy, ktoré stačí načítať mobilom

Okrem dokumentov či fotografií autor výstavy pripravil pre návštevníkov QR kódy, ktoré stačí načítať mobilom.Cez odkaz si môžu vypočuť spomienky ilegálnych pracovníkov či už na Povstanie alebo priamo na ich ilegálnu činnosť, ide o originálne nahrávky, ktoré sú súčasťou pozostalostí po ľuďoch, ktorí SNP prežili,“ konkretizoval Marek Schön.

Záľuba v slovenskej histórii nie je pre mladú generáciu v dnešnej dobe obvyklá, 21-ročný Partizánčan však udalosti z minulosti vníma ako to, čo by mal poznať každý. „Možno sa niekomu zdá, že sa o Slovenskom štáte či najmä SNP rozpráva veľmi veľa, osobne však považujem za potrebné neustále si udalosti pripomínať, pretože je to rozprávanie o našom osude,“ dodal.

Výstava bude v priestoroch Vodného hradu návštevníkom k dispozícii do 18. októbra počas otváracích hodín – v utorok a stredu v čase od 14.00 do 17.00 h. Doplnená je aj o filatelistický materiál, ktorý poskytli členovia miestneho filatelistického klubu Jozef Šiarik a Juraj Krasula.Batovci v povstani vystava

Foto: FB MUA, MTP

Vyštudovala masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Vždy sa snaží prinášať zaujímavé informácie a objavovať inšpiratívnych ľudí a ich príbehy.