VELUX príbeh v Partizánskom: Za červeno-bielym logom stojí viac ako len výroba

510
velux pbc-sk male bielice vyroba stresnych okien partizanske

Už viac ako 16 rokov stojí v Malých Bieliacich rozsiahly výrobný závod, ktorý sa sústreďuje na výrobu strešných okien, svetlíkov a okien na ploché strechy. Názov závodu Partizánske Building Components-SK, s.r.o., (PBC-SK) je viac známy pre samotných zamestnancov, no červeno-biele logo s nápisom VELUX pozná každý a vidieť ho z diaľky na jednej z výrobných hál závodu. Za slovom VELUX sa skrýva viac ako 80-ročná história spoločnosti. Sú to hodnoty, medzinárodná kultúra, silné postavenie značky na trhu a najmä ľudia, ktorí spoločnosť tvoria a  budujú.

Ako každá spoločnosť, aj výrobný závod prechádzal rôznymi vývojovými obdobiami. Určite nám dá každý za pravdu, že vybudovať firmu od základov nie je ľahké, ale ešte ťažšie je posúvať ju neustále vpred. Hnacím motorom na tejto ceste je pre nás stratégia spoločnosti, ktorá sa sústreďuje na viaceré oblasti. Naším cieľom nie je len vyrábať strešné okná, ale hlavne vytvárať lepšie prostredie pre ľudí a planétu, premieňať obytné priestory s využitím denného svetla a čerstvého vzduchu na obľúbené miesta, kde môže každý tráviť čas podľa svojich predstáv. Výrobky, ktoré prinášajú tieto výhody ľudom, vyrábame aj v našom závode v Malých Bieliciach. Napĺňať takúto ambicióznu stratégiu je možné iba s ľuďmi, ktorí sú základným pilierom a neoddeliteľnou súčasťou spoločnosti VELUX.

velux pbc-sk male bielice vyroba stresnych okien
Aj v práci sa vedia zamestnanci zasmiať a tvoriť dobrý tím

V PBC-SK momentálne zamestnávame viac ako 350 zamestnancov, ktorým vytvárame podmienky, aby mohli prosperovať, rozvíjať sa, podávať kvalitný výkon a využívať naplno benefity, ktoré firma ponúka. Teší nás, že mnohí z nás tu pracujú už viac ako 15 rokov, čo je potvrdením lojality, spokojnosti, kvalitnej a zodpovednej práce. Keď sa počas jubilejných stretnutí so zamestnancami obzrieme späť, s úsmevom spomíname na rôzne zážitky, ktoré sme spolu od začiatku existencie firmy nadobudli.

V pláne je výstavba novej výrobnej haly

Jedným z tých, ktorí stáli pri zrode závodu v Malých Bieliciach je aj generálny riaditeľ spoločnosti Juraj Michalík: „Začínal som ako 36 ročný so skúsenosťami, ktoré som nadobudol v podnikateľskom prostredí a v iných medzinárodných priemyselných firmách. Veľmi rád si spomínam na príhody, keď sme sťahovali prvé technológie do vtedy ešte nedokončených hál, cestovali s kolegami do Dánska, Poľska a Nemecka, aby sme získali čo najviac znalostí o našich produktoch a spôsobe ich výroby. S nadšením sme prinášali domov nové vedomosti, výzvy a riešenia, ktoré nám pomáhali uspieť pri naštartovaní výroby a rozvoji nášho tímu. Ľudia, s ktorými som pracoval a z ktorých mnohí sú stále s nami, ma vždy napĺňali optimizmom a dávali mi energiu zvládať aj dobré aj ťažké časy. V pamäti mi utkvela veta, ktorú som počul od môjho šéfa. ´Nepracujeme pre zábavu, no práca nás musí baviť.´ Práve preto, s veľkou pokorou a zároveň hrdosťou a optimizmom sa snažím udržiavať firmu v dobrej kondícii a s dlhodobou perspektívou rozvoja. Sme tím zodpovedných ľudí, ktorí sa navzájom podporujú aj v dobrých aj v zlých časoch. Je pravdou, že ako každý, aj ja mám neprajníkov, no vždy som sa sústredil viac na spoluprácu a vzájomné pochopenie s tými, ktorí preukazovali k svojej práci zápal a radosť.“

velux pbc-sk male bielice vyroba stresnych okien
Tím kvality počas iniciatívy „Naháňajme denné svetlo“, ktorej cieľom bolo podporiť zamestnancov, aby strávili čo najviac času na čerstvom vzduchu

Základný kameň spoločnosti bol položený v marci 2008. V tom čase na zelenej ploche nestál žiadny výrobný závod. Dnes na ploche s rozlohou takmer 45 000 metrov štvorcových máme 5 výrobných hál, obrovský sklad hotových výrobkov a v blízkej dobe budeme stavať ďalšiu výrobnú halu s novým portfóliom výrobkov. Neustálym zlepšovaním procesov, investíciami do nových strojov, zariadení a technológií, analýzou pracovného prostredia, vysokou úrovňou bezpečnosti, ergonómiou, digitalizáciou a starostlivosťou o zamestnancov hľadáme možnosti, ako zabezpečiť správne napredovanie spoločnosti vo všetkých oblastiach.

Tím, ktorý rastie spolu

Kultúra spoločnosti stojí na jej hodnotách. Samotné definície hodnôt neprichádzajú od najvyšších manažérov, ale od ľudí, ktorí spoločnosť tvoria. Záväzok, vzájomný rešpekt, odvaha, agilita, spoločenská zodpovednosť a zameranie na zákazníka sú výrazy, ktoré našu spoločnosť charakterizujú. Prostredníctvom hodnôt a ich žitím sme za 16 rokov nielen vyrobili niekoľko stotisíc okien, ale aj vytvorili priestor pre intenzívnu spoluprácu s mestom a podporujeme rozvoj regiónu. Prostredníctvom zamestnaneckej nadácie hľadáme možnosti, ako prepájať firmu a región.

Skvelými príkladmi podpory sú veľká rekonštrukcia telocvične, dobrovoľnícke aktivity, a menšie lokálne projekty, ako napríklad podpora Turistickému klubu Veľké Uherce na výmenu matracov a opravu terasy na turistickej chate, Futbalovému klubu TEMPO Partizánske na nákup futbalových pomôcok pre mládežnícke kategórie, Strednej odbornej škole na vytvorenie oddychovej učebne na podporu duševného zdravia a iné. V súčasnosti najväčším príkladom spolupráce s mestom je výstavba cyklotrasy so zelenými zónami. Veľká časť pomoci z nadácie však smeruje práve k našim zamestnancom, ktorí potrebujú pomôcť v závažných zdravotných situáciách, v sociálnej oblasti, v oblasti psychického zdravia alebo podpory vzdelania detí. Pracovať v spoločnosti, ktorá stojí v ťažkých životných udalostiach pri zamestnancovi a podáva mu pomocnú ruku, je vysoko cenené.

velux pbc-sk male bielice vyroba stresnych okien
Do práce sa zamestnanci dostanú aj na bicykli

Starostlivosť o ľudí patrí k našim prioritám. Prostredníctvom prieskumov spokojnosti majú zamestnanci možnosť vyjadriť svoj názor na rôzne pracovné oblasti. Či už ide o pracovné prostredie, spoluprácu s nadriadeným, ergonómiu alebo odmeňovanie, vždy sa snažíme zabezpečiť širokú škálu benefitov. Možnosti firmy smerom k zamestnanom sú veľké, avšak každý sa musí sám rozhodnúť, či chce aktívne hľadať novú pracovnú príležitosť a osloví zodpovedného budúceho zamestnávateľa.

Za 16 rokov existencie môžeme s hrdosťou povedať, že naše zodpovedné správanie sa k zamestnancom, životnému prostrediu, regiónu, dodávateľom a zákazníkom je silno zakorenené v nás, v našej stratégii a vo všetkom, čo robíme.

Foto: Partizánske Building Components-SK, s.r.o., (PBC-SK)

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy