Lávka medzi Šípkom a Štrkovcom prejde rekonštrukciou: Vymení sa zábradlie i celá mostovka

1273
lavka šipok 2021

Na stav lávky, ktorá spája Štrkovec a sídlisko Šípok v Partizánskom, sa poukazuje už dlhé obdobie. Po odbornej diagnostike sa zistilo, že vymeniť zábradlie stačiť nebude.

Mesto sa ešte v roku 2019 rozhodlo najskôr pre diagnostiku zábradlia, potom aj celého mostného objektu. Na tieto práce oslovilo odborníkov zo Žilinskej univerzity. Po dôkladnej analýze bolo jasné, že využívaná lávka si vyžaduje rozsiahlu rekonštrukciu. „Budeme robiť búracie práce, z pôvodnej konštrukcie ostane zachovaná spodná stavba a oceľové pozdĺžne nosníky. Dôjde k výmene mostovky, nakoľko tá existujúca je už zo spodnej časti degradovaná, trčí z nej výstuž a je veľmi poškodená soľou a koróziou,“ informoval Igor Fábry z oddelenia životného prostredia a dopravy MsÚ.

Dostatočne vysoké zábradlie

Okrem novej železobetónovej mostovky pribudne aj nové zábradlie. To bude vysoké 1,3 metra, aby v budúcnosti vyhovovalo cyklodoprave, keďže lávka sa má stať súčasťou cyklotrasy. Príprava rekonštrukcie sa nezaobišla bez niekoľkých problémov. „Pravdou je, že získať projektanta, ktorý by naprojektoval celú stavbu, bolo veľmi zložité. Museli sme opakovane vypísať verejnú súťaž, nakoniec sa nám ale podarilo nájsť odborníka, ktorý vypracoval potrebnú dokumentáciu,“ vysvetlil primátor Jozef Božik.

Museli doplniť projektovú dokumentáciu

Samospráva v januári tohto roka začala so stavebným konaním, na čo sa odvolali Slovenský plynárenský priemysel a Západoslovenská energetika. „Plynári žiadali doplniť projektovú dokumentáciu, nakoľko sa v päte hrádze nachádza potrubie, Západoslovenská distribučná zase mala požiadavky na zavesenie inžinierskych sietí vysokého a nízkeho napätia, kde sme potrebovali doriešiť s projektantom konštrukčné riešenie a zabezpečenie kábla počas búracích prác. Z oboch spoločností nám už prišli kladné odpovede,“ doplnil Igor Fábry.

V rozpočte vyčlenili 100 000

Mesto momentálne čaká na vydanie stavebného povolenia. Okrem toho končí s prípravou verejnej súťaže, ktorou sa vyberie dodávateľ stavebných prác. Suma, ktorá je v rámci rozpočtu mesta momentálne viazaná na rekonštrukciu, je 100-tisíc eur, ako však informoval primátor, projektová dokumentácia vykazuje trochu vyšší obnos. Samospráva ale verí, že transparentné verejné obstarávanie dokáže nájsť dodávateľa, ktorý stanovenú investíciu neprekročí. Počas rekonštrukcie bude lávka kompletne uzatvorená, pričom sa počíta, že samotné práce budú trvať štyri mesiace.

foto: MTP