Druhá februárová sobota patrila tradíciám. Na Námestie SNP v Partizánskom prišli desiatky ľudí. Mestská umelecká agentúra si pre obyvateľov i návštevníkov mesta pripravila tradičnú akciu.
Pomyselnou bodkou za obdobím veselosti, zábavy a hodovania v Partizánskom býva každoročne podujatie Fašiangy v meste. Fašiangami sa označuje obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Organizujú sa zábavy a plesy a ľudia sa prezliekajú za rôzne masky.
Folklór zo Strážovských vrchov
Fašiangový sprievod sa v sobotu 10. februára vydal od domu kultúry smerom k fontáne. Jeho hlavnými protagonistami boli členovia Folklórneho súboru (FS) Jánošík a Detského folklórneho súboru Fialka. „Na javisku sme predviedli tance a fašiangové zvyky zo Strážovských vrchov, kde už 15 rokov chodím a natáčam obce Valaská Belá, Čavoj, Temeš, Čičmany a Zliechov. Odtiaľ sme čerpali folklórny materiál na naše vystúpenie,“ ozrejmil vedúci FS Jánošík Ladislav Centár. Návštevníci mohli vidieť klasický palicový tanec, nechýbali vinše a piesne. „Deti sa na fašiangy vždy tešia. Pripravia si krásne masky, tú radosť prežívame všetci s nimi. Je to pekné a veselé obdobie,“ dodal Ladislav Centár.
V ponuke boli tradičné špeciality
Námestím rozvoniavali fašiangové pokrmy. Ľudia si mohli zakúpiť zabíjačkové špeciality, či sa priamo pozerať na to, ako sa pripravujú. Ruku k dielu priložil aj sám primátor Jozef Božik, ktorý bol poverený netradičnou úlohou. „Miešam oškvarky, z ktorých bude masť. Mám dobrých pomocníkov, poradili mi, ako postupovať, aby boli dobré. Verím, že budú všetkým zákazníkov chutiť,“ prezradil redakcii. Primátorovi asistoval Anton Trieb z dediny Búč, ktorá sa nachádza kúsok od Komárna. „Všetko chováme doma. Vyrábame produkty, ako sú klobásky, šunky, slanina, jaternice,“ uviedol farmár z južného Slovenska. Predajcovia ponúkali slané i sladké pokrmy, ako napríklad podpecníky či trdelníky.
Návštevníci si tiež mohli pochutiť na fašiangových šiškách. O hodovú atmosféru sa postarali hudobné skupiny Veselá sedma a Formát.
Foto: Stanislav Bajer