Ivane z Veľkých Uheriec potvrdili koronavírus: Najskôr prišla veľká únava, potom kašeľ. Slováci sú nezodpovední!

42424

Ivana pochádza z Veľkých Uheriec, no žije a pracuje v severnej časti Talianska na vysokohorskej chate. Domov prišla v utorok, prvé príznaky sa jej objavili zhruba pred dvoma týždňami. Na rady kamarátky sa rozhodla vrátiť domov a dať sa otestovať. Reči, že počas prvých dní doma bola v kontakte s ľuďmi, ju hnevajú a o opaku má aj dôkaz.

Vieš, kde si sa nakazila?

Nakazila som sa v práci pravdepodobne od kolegov. Kolega bol v blízkom kontakte s infikovaným človekom, ochorel, liečil sa na izbe približne tri dni a zase prišiel do prace.

Ako sa choroba prejavovala?

U mňa prebiehali príznaky tak, že najprv som cítila veľkú únavu, potom mi bola stále zima, začalo ma jemne bolieť hrdlo. Následne prišiel kašeľ a nakoniec sa objavila jemná bolesť na hrudi. Horúčku som nemala ani raz.

Čo sa dialo potom, keď si prišla domov?

Kamarátka mi poradila, aby som sa informovala už vopred na infolinke, ako mám postupovať. Dodržala som dané pokyny, šla domov a zavolala na 155. Najprv mi povedali, že keď nemám horúčku nech si dám karanténu, no keď som im vysvetlila, že som bola v kontakte s nakazenými, spojili ma s hygieničkou a dohodli sme sa, že ráno pre mňa prídu a zoberú ma na testy. Zobrali mi stery z hrdla a nosa a na druhý deň boli výsledky.

Aké myšlienky ti behali hlavou, keď si počula výsledok?

Keď som zistila, že som pozitívna na koronavírus, dostala som mierny šok. Po chvíli to prešlo, pretože mi začali mi chodiť správy a telefonáty od mnohých ľudí, ktorých poznám, dokonca aj od tých, ktorých nepoznám. Veľmi mi pomohli, za čo som im veľmi vďačná.

Koľko dní si strávila v nemocnici v Trenčíne?

Na infekčnom som bola celkom päť dní, lekári ma chodili pravidelne kontrolovať. Čo sa týka liečby, predpísali mi kvapky od kašľa a Solmucol.

Šíria sa dohady o tom, s koľkými ľuďmi si sa stretla po návrate domov…

Po príchode domov som nebola s nikým v kontakte a zamrzelo ma, že sa šíria takéto reči, keďže ma nemohli nikde vidieť. Mám aj dôkaz na kamerovom zázname, že som bola doma a že som nemala kontakt s nikým. Som ochotná odovzdať disk aj polícii.

Kde sa nachádzaš teraz?

Som v karanténe doma a nie je so mnou nikto, som sama. Jedlo mi nosí miestna reštaurácia, sme dohodnutí, že mi ho zavesia na bránku. Ja si ho idem potom zobrať, samozrejme, v rúšku a rukaviciach. Teraz sa cítim už fajn.

Čo by si povedala Slovákom, ktorí nerešpektujú nariadenia?

Odkazujem im, že je to veľmi nezodpovedné a sebecké. Neuvedomujú si, čo môžu spôsobiť nevinným ľuďom a ich rodinám. Choroba sa šíri veľmi ľahko i rýchlo a pokiaľ sa budú správať ľahkovážne, tak o chvíľku na tom budeme ako Taliansko. A potom bude neskoro plakať nad tým, že sme mohli spraviť lepšie opatrenia, len treba bojovať a nefňukať do vankúša.

foto: ilustračné, fb Ministerstvo zdravotníctva SR