V partizánskej nemocnici začali očkovať objednaných žiadateľov, kto môže byť náhradníkom?

3050
očkovanie partizanske

Od pondelka 25. januára sa dá na očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Nemocnici Svet zdravia v Partizánskom vopred objednať. 

Na online registráciu slúži webový portál www.korona.gov.sk. Aktuálne je otvorené prihlasovanie pre zdravotníckych pracovníkov, študentov zdravotníckeho lekárskeho a nelekárskeho odboru, ktorí počas štúdia prichádzajú do kontaktu s pacientom, zamestnancov zariadenia sociálnych služieb či terénnych sociálnych pracovníkov. Objednanie je sprístupnené aj pre zamestnancov nemocnice, ktorí prichádzajú do kontaktu s pacientom, zamestnancov záchrannej zdravotnej služby a dopravnej zdravotnej služby, ako aj pre pracovníkov mobilného odberného miesta.

Aj seniori nad 75 rokov

Na očkovanie sa môžu objednať aj seniori nad 75 rokov. Táto skupina často nemá prístup na internet či dostatočné zručnosti. Ministerstvo zdravotníctva preto rozšírilo možnosti COVID-19 infolinky. Na očkovanie je možné registrovať seba alebo príbuzných aj na čísle 0800 174 174, zo zahraničia +421 270 074 174. Zavolať na tieto čísla sa dá aj pri zmene termínu vakcinácie.

Musí sa vedieť preukázať

Pred očkovaním musí registrovaný žiadateľ vedieť preukázať fakt, že do niektorej zo skupín patrí, napríklad potvrdením o zamestnaní či služobným preukazom. Termín na podanie druhej dávky mu bude pridelený automaticky.  Po príchode do vakcinačného centra vypĺňa pacient dotazník, v ktorom sa posudzujú rizikové faktory. Po podaní vakcíny je potrebné počkať na pozorovanie približne 15 minút v čakárni. U rizikových skupín je táto doba predĺžená na 30 minút. Očkovanie v partizánskej nemocnici sa bude konať vo vakcinačnom centre v priestoroch UPS ambulancie. Centrum bude v prevádzke od 8.00 do 15.00 h, obedňajšia prestávka je v čase od 12.00 do 12.45 h.

Kto môže byť náhradníkom?

Nemocnica v Partizánskom robí zoznam náhradníkov v prípade, že nie je plný centrálny zoznam záujemcov o očkovanie v príslušnej kategórii alebo sa občan na očkovanie nedostavil. Momentálne sa ako náhradník môžu zaradiť občania nad 65 rokov alebo osoby so závažnými chorobami z fázy 5  zverejneného očkovacieho plánu. Náhradník pre očkovanie by mal byť úplne zdravý, mobilný, schopný dostaviť sa na očkovanie do 1 hodiny od oznámenia. V prípade, ak náhradník prekonal ochorenie COVID-19, musí byť vyliečený minimálne 10 dní. Prihlásiť sa ako náhradník je možné na sekretariáte riaditeľa nemocnice na telefónnom čísle: 038/7473120.

foto: mm