Atlétka Andrea Švecová z Partizánskeho v nominácii na majstrovstvá sveta štafiet

1582
Andrea Švecová Partizánske

Na neoficiálnych štafetových majstrovstvách sveta mužov a žien – World Athletics Relays – bude mať Slovensko zastúpenie v dvoch disciplínach. Okrem zmiešanej štafety na 4 x 400 m sa v poľskom Chorzówe predstaví aj netradičná mix štafeta na 2 x (2 x 400 m). Svetová atletika sa aj týmto spôsobom snaží zmodernizovať a zatraktívniť svoje súťaže.

Slovenskú zostavu v štafete na 2 x (2 x 400 m) tvoria Patrik Dömötör s Danielou Ledeckou, náhradníkmi sú Miroslav Marček a juniorka Andrea Švecová z Partizánskeho. „Nominácia na majstrovstvá sveta štafiet ma veľmi príjemne prekvapila a, samozrejme, aj potešila. Je pre mňa veľkou poctou byť súčasťou nominovaných reprezentantov na takomto významnom podujatí dospelých, i keď len ako náhradníčka. Veľmi sa teším, že sa po prvý raz v živote budem môcť pozerať na svetové atletické hviezdy v akcii naživo a nie prostredníctvom televíznej obrazovky. Som si istá, že ma toto podujatie namotivuje v mojom ďalšom športovom napredovaní,“ komentovala svoju prvú nomináciu do reprezentácie seniorov Andrea Švecová, ktorá je zverenkyňou trénera Jozefa Šveca.

Andrea Švecová Partizánske

Na predýchanie menej ako minúta

V štafete na 2 x (2 x 400 m) beží jeden muž a jedna žena, ktorí sa prestriedajú, pričom každý z nich absolvuje dve štvorstovky. Medzi jednotlivými behmi budú mať atléti menej ako minútu na aké-také predýchanie. „Táto štafeta je skôr určená bežcom špecializujúcim sa na osemstovku. Pre šprintérov je veľmi náročné odbehnúť takmer naplno dve štyristovky za sebou s menej ako minútovou pauzou. Počas uplynulého týždňa sme zaradili do plánov prípravný tréning práve na túto disciplínu. Napriek tomu, že tréning bol zjednodušený oproti oficiálnym parametrom štafety, bol veľmi náročný. Som naozaj zvedavá, ako sa atléti, no najmä špecialisti na štyristometrový beh, popasujú s touto výzvou. Úprimne, vôbec im nezávidím,“ zamyslela sa Andrea Švecová. V štafete na 2 x (2 x 400 m) sa predstaví šesť krajín, okrem Slovenska ešte Bielorusko, Keňa, Poľsko, Portugalsko a Slovinsko. Beží sa priamo finále v sobotu 1. mája o 21.08 h.

Príprava na letnú sezónu v Turecku

Pred blížiacou sa letnou sezónou absolvovala Andrea Švecová vydarené dvojtýždňové sústredenie v tureckom letovisku Antalya. Minivýpravu tvorili aj tréner Jozef Švec a atlét Patrik Dömötör z Galanty. Všetci museli mať výnimku povolenú Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a rovnako negatívne výsledky PCR testov na ochorenie Covid-19.

Andrea Švecová Partizánske
Andrea Švecová s Patrikom Dömötörom počas tréningu na sústredení v Antalyi

„Mali sme výborné poveternostné a aj športové podmienky. Nechýbali kvalitne vybavené posilňovne v hoteli, sauny a bazény. K dispozícii sme mali aj štyristometrový ovál na štadióne a dokonca aj štvorkilometrový tartanový pás natiahnutý popri pláži. Okrem toho mi padlo vhod trénovať po dlhej dobe aj so sparing partnerom, ktorým bol môj kamarát Patrik Dömötör. Aj on sa špecializuje na behy na štyristo metrov a štyristo metrov prekážok. Dovolím si tvrdiť, že sústredenie bolo naozaj úspešné. Potvrdili to aj zabehnuté kvalitné časy na tréningoch,“ pochvaľovala si Andrea Švecová, ktorá pokračuje v príprave už v domácich podmienkach.

Tréning na pláži na Antalyi:

Pred šampionátom spoločné sústredenie

Slovenskí reprezentanti nominovaní na 5. ročník World Athletics Relays absolvujú ešte spoločné sústredenie v Martine od 24. do 29. apríla. Priamo odtiaľ sa slovenská výprava presunie do Poľska, kde sa 1. a 2. mája svetový šampionát koná. „Cieľ je pokúsiť sa nominovať na olympijské hry v Tokiu, prípadne na majstrovstvá sveta 2022 v Oregone, kam sa kvalifikuje dvanásť najlepších zmiešaných štafiet z Chorzówa,“ predostrel šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.

Šanca zabojovať o OH 2021

Slovenský atletický zväz uvažuje v budúcnosti aj o štarte ženskej štafety na 4 x 400 m na World Athletics Relays. A za určitých okolností môže slovenská štafeta štyristovkárok získať i miestenku na olympijské hry 2021. Ak po chorzówskom podujatí ostanú v šestnásťčlennom štartovom poli ešte voľné miesta pre Tokio, Slovenky by o jedno z nich mohli zabojovať. Príležitosť budú mať 2. júna na mítingu P-T-S v Šamoríne alebo v II. lige majstrovstiev Európy družstiev. Jej dejiskom bude 19. a 20. júna bulharská Stará Zagora. Črtá sa tak veľká šanca aj pre Andreu Švecovú. Tá sa na hladkej štyristovke radí medzi najlepšie slovenské atlétky.

Foto a video: Jozef Švec