slovenska futsalova reprezentacia zien nikola rybanska

Slovenské futsalové reprezentantky sa bez straty bodu stali víťazkami predkvalifikačnej A-skupiny o postup na ženské EURO. A po prvý raz v histórii postúpili do hlavnej fázy kvalifikácie. Slovenský dres obliekla v Litve aj dvadsaťšesťročná Nikola Rybanská z Nadlíc.

Štvorčlennú skupinu, ktorej súboje sa hrali od 5. do 8. mája v litovskej Jonave, zverenky trénera Klaudiusza Hirscha vyhrali s deviatimi bodmi a s gólovým skóre 18:2. V úvode predkvalifikácie slovenské futsalistky zdolali domáci výber hladko 7:0, následne zvíťazili 3:2 nad silným Srbskom a svoj postup spečatili v zápase so Severným Írskom, ktoré deklasovali v pomere 8:0. V hlavnej fázy kvalifikácie budú Slovenky hrať na jeseň vo Švédsku hrať proti domácemu výberu, Taliansku a Španielsku, ktoré sa radí medzi najlepšie tímy v ženskom futsale.

Rybanská: „Verili sme si“

Jednou z opôr slovenskej futsalovej reprezentácie bola aj odchovankyňa nadlického futbalu Nikola Rybanská. „S dievčatami sa veľmi tešíme, že sme pre Slovensko vybojovali historicky prvý postup do druhej fázy kvalifikácie. Verím, že tento úspech by mi mohol otvoriť dvere aj vo futsalovej kariére, ktorej by som sa nebránila. Som otvorená novým výzvam, či vo futbale alebo futsale,“ vyznala sa Nikola Rybanská a pokračovala v hodnotení predkvalifikácie: „Litva má pomerne mladý tím, o Severnom Írsku sme zas nemali žiadne informácie, ale v súboji s ním sme si verili. A rovnako sme si verili aj proti Srbkám, ktoré boli favoritkami našej skupiny. Dvakrát sme dokázali odpovedať na ich vedenie a vyrovnať. Bojovali sme však ďalej, až sme napokon strhli víťazstvo na svoju stranu.“

futsalova reprezentacia slovenska zien nikola rybanska
Slovenská futsalová reprezentácia žien

Hetrik proti Severným Írkam

V Litve Rybanská zúročila svoje skúsenosti a zároveň potvrdila aj kanonierske danosti. V otváracom stretnutí s Litvou na konci druhej minúty otvorila skóre, keď sa výborne uvoľnila na pivote a z otočky prestrelila domácu brankárku. A v 18. minúte zvýšila na polčasových 3:0.

Aktivitou hýrila aj v kľúčovom zápase proti favorizovaným Srbkám, no tie si ju pozorne strážili. V 27. minúte ale prihrala na víťazný gól Kristíne Sedlákovej, ktorá si prehodila loptu na ľavačku a strelou k bližšej žrdi zaskočila Šipetić v srbskej bránke.

V záverečnom dueli proti Severným Írkam skórovala Rybanská v 22. minúte hneď dvakrát. Hlavne jej druhý gól po individuálnej akcii a presnej strele, ktorým upravovala vedenie Slovenska na 6:0, stál naozaj za to. Napokon v 33. minúte po Tyčiakovej prihrávke Rybanská strelou bez prípravy zavŕšila hetrik a uzavrela skóre stretnutia na 8:0.

slovenska futsalova reprezentacia zien nikola rybanska
Taktická porada počas zápasu, Nikola v drese s číslom 10

Najlepšou strelkyňou predkvalifikácie

Práve so šestnásťročnou debutantkou v slovenskom drese Klaudiou Tyčiakovou sa Nikola Rybanská stali s piatimi gólmi najlepšími strelkyňami litovskej predkvalifikácie. „Som veľmi rada, že som mohla prispieť nejakým tým gólom k postupu Slovenska. Bojovali sme jedna za druhú, plnili sme si svoje úlohy a pokyny na palubovke tak, ako sme si povedali pred zápasmi, a víťazstvá prišli,“ zhrnula Nikola Rybanská, ktorá na klubovej úrovni hrá momentálne klasický veľký futbal.

V Grécku dobre rozohratá sezóna

Pred začiatkom aktuálnej súťažnej sezóny 2020/2021 prestúpila do klubu Athlitiki Enosi Larissa FC. Ten patrí medzi popredné celky najvyššej gréckej futbalovej súťaže žien. „S podmienkami v klube som spokojná a v Larisse sa mi aj páči. S dievčatami tvoríme dobrú partiu aj mimo ihriska a naše kvality vieme ukázať aj v zápasoch. Súťažnú sezónu máme dobre rozbehnutú. Verím, že by sme ju mohli ukončiť na stupienku víťazov,“ uzavrela Nikola Rybanská. Tá pred odchodom na Peloponézsky polostrov hrala futsalovú extraligu žien za FK ORION TIP Bánovce nad Bebravou a II. futbalovú ligu žien za GFC Topoľčany. V jeho drese sa s 28 gólmi stala najlepšou kanonierkou súťaže.

Foto: FB N. Rybanskej, FB futsalslovakia.sk