FOTO: Najväčší v strednej Európe. V Chynoranoch sa objavila dvojica vzácnych motýľov

1618

Za spolubývajúceho mal unikát a ani o tom nevedel. Aj tak by sa dalo popísať spolužitie nášho čitateľa a najväčšieho motýľa v strednej Európe.

Peter Gajdoš z Chynorian mal ešte pred pár dňami vzácnych „podnájomníkov“. Dva motýle s úctyhodným rozpätím krídel – jedenásť centimetrov.

V sobotu 15. mája sa z kukly, čo visela pod podhľadom nášho domu od minulého roka, vyliahol vraj najväčší motýľ v strednej Európe – okáň hruškový,“ vydedukoval z obrázkov na internete. Doplnil, že išlo o dva takéto jedince, ktoré si na prezimovanie „osvojili“ jeho dom. Po vyliahnutí z kukly sa však neohriali dlho. Celý deň si posedeli na fasáde a na druhý deň odleteli. Že ide v súčasnosti o vzácny druh, potvrdil redakcii aj Stanislav Harvančík z CHKO Ponitrie.

vzacny motyl chynorany

Obor medzi motýľmi

Okáň hruškový je vďaka svojmu veľkorysému rozpätiu krídel známy ako obor medzi motýľmi. Jeho život po vyliahnutí opisuje fotograf prírody Ivan Kňaze z Hradišťa: „Krídla samičky sú po vyliahnutí z kukly dokrkvané a mokré, zvyčajne sa vyliahne ráno, potom sa presúva vyššie na kmeň stromu alebo kríku. Pomaly si vyrovnáva dlhé krídla, chvíľami zastane a natáča si ich na slnečné lúče, aby jej čím prv obschli. Približne na pravé poludnie začne vypúšťať kvapky kvapalného sekrétu, feromónu. Pritom rozťahuje a sťahuje vrchné krídla a otvára a zatvára oká, ktoré sú na spodných krídlach.“

vzacny motyl chynorany vzacny motyl chynorany

Podľa slov fotografa to robí preto, aby „žmurkaním“ odplašila domnelého nepriateľa – hmyzožravého vtáka: „Lákavý sexuálny feromón má takú intenzitu, že dosiahne samčeka až na vzdialenosť tri kilometre. Samčeky sa liahnu niekoľko dní vopred a už vedia dobre lietať, a tak samec priletí a samičku oplodní.“ Tá má v tele aj 50 vajíčok už v štádiu húsenice, ktoré treba len oplodniť. Oplodnené vajíčka znáša samička na listy ovocných stromov. Húsenice žijú na stromoch v máji a júli, potom zídu zvyčajne pod strom, tam sa zakuklia a prezimujú, a dej sa opakuje.

Zaujímavosťou je, že samička hneď po nakladení vajíčok hynie, za svojho krátkeho života – dva tri dni, vôbec neprijíma potravu. Samec žije niekoľko dní, ba aj týždňov, ale tiež neprijíma potravu.

vzacny motyl chynorany

Foto: Peter Gajdoš