Aj v Partizánskom poskytujú právnu pomoc pre ľudí v hmotnej núdzi

539

Od štvrtka 10. marca aj v Partizánskom začalo svoje služby poskytovať Centrum právnej pomoci (CPP). Ide o organizáciu zriadenú Ministerstvom spravodlivosti SR na základe zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi.

Cieľom je pomoc občanom, ktorí pre nedostatok finančných prostriedkov nemôžu využívať iné právne služby.

Trikrát do mesiaca

Konzultačné pracovisko Centra právnej pomoci sídli v mestských priestoroch Klubu spoločenských organizácií na Februárovej ulici v budove oproti Domu služieb Alfa. Svoje služby bude poskytovať zatiaľ trikrát do mesiaca, a to vždy druhý, tretí a štvrtý štvrtok v mesiaci. „Vítam, že Partizánske nás oslovilo za účelom zriadenia pracoviska právnej pomoci, pretože sa dostaneme bližšie k ľuďom, ktorí často nemôžu z nejakého dôvodu cestovať desiatky kilometrov,“ povedala riaditeľka CPP Zuzana Kubovičová.

Rodinné právo či bankrot

Ako pokračovala, organizácia pomáha vo veciach rodinného práva, pracovnoprávnych či spotrebiteľských sporov. „Veľkou témou je určovanie vlastníctva, ľudia sa pýtajú na dedičstvo, no medzi našu najväčšiu agendu patrí najmä osobný bankrot,“ pokračovala riaditeľka. Jej slová potvrdil aj Ján Valent z kancelárie CPP Žiar nad Hronom, pod ktoré bude pracovisko v Partizánskom patriť. „V rámci poskytovania právnej pomoci v civilno-právnych veciach mesačne riešime okolo 40 žiadostí. Čo sa týka osobného bankrotu, je ich asi 100. V mieste, kde otvoríme konzultačné pracovisko, vždy je tých žiadostí niekoľkonásobne viac. Tento efekt očakávame aj tu,“ doplnil Valent.

Pomoc dvoch odborníkov

„Keďže právnu pomoc poskytujeme všetkým, základný poplatok je 4,50 eur na hodinu, ak si však klient podá žiadosť a splní stanovené podmienky, konzultácia bude bezplatná,“ vysvetlila Zuzana Kubovičová. Riešenie problémov bude klientom poskytovať právnik a sociálny pracovník, ktorý vie ľuďom poradiť aj v prípade vybavovanie agendy na úradoch.

„Viem, že mnoho ľudí z nášho regiónu cestuje do pracovísk, či už v Prievidzi, Bánovciach alebo Žiari nad Hronom, keď potrebujú túto službu využiť. Preto som sa rozhodol osloviť Centrum právnej pomoci, aby sa aj u nás zriadilo pracovisko. Mesto poskytlo priestory zdarma a pokiaľ budú potrebovať akúkoľvek podporu, sme im pripravení pomôcť, aby občania mesta a regiónu mohli nájsť bezplatnú právnu pomoc v Partizánskom,“ podotkol primátor Jozef Božik.

Na konzultáciu sa objednáva vopred na tel. čísle 0650 105 100 alebo cez webovú stránku centrumpravnejpomoci.sk

foto: mm