Na gymnáziu v Partizánskom tiekla krv: Darovať ju prišli študenti i riaditeľ

146
darovanie krvi gymnázium partizánske

V priestoroch Gymnázia v Partizánskom sa nezištne pomáhalo. Darovať nenahraditeľnú tekutinu prišli v utorok 26. septembra nielen žiaci, ale aj pedagógovia.

Akcia sa v rámci miestneho gymnázia uskutočnila štvrtý raz. Vzácnu tekutinu prišlo poskytnúť 48 darcov, z ktorých krv darovalo 39 ľudí, prvodarcov bolo 14. Svojou kvapkou k záchrane životov prispelo osem zamestnancov školy a 12 študentov. Zvyšok tvorili ľudia z prostredia mimo školy.

„Učitelia darovávajú krv dlhé roky. Dozvedeli sa o tom aj žiaci, niektorí z nich chceli darovať tiež, tak sme ich niekedy brávali so sebou. Nespomínam si však, kto prišiel s nápadom zorganizovať odber v rámci školy,“ priblížil učiteľ gymnázia Peter Ivanka, ktorý poskytol vzácnu tekutinu už 59-krát. Prvýkrát daroval krv počas povinnej vojenskej služby. Ako nám prezradil, vtedy to nebolo z humánnych dôvodov, chcel len „vypadnúť“ z kasární. Všetko však zmenila jedna udalosť. „Darcovia by nemali vedieť, od koho dostanú krv, ale jeden bol taký dôsledný, že si to vyhľadal a prišiel mi osobne poďakovať. Je to perfektný pocit, keď niekomu pomôžete a on vám to ešte aj povie,“ dodal učiteľ.

Chcú pomáhať

Zaujímalo nás, čo mladých ľudí motivuje k tomuto šľachetnému činu. Na jednom sa zhodli všetci oslovení – chcú pomôcť ľuďom, ktorí krv potrebujú. „Nie je to nič hrozné, odber nebolí. Dá sa to vydržať. Prišiel som, pretože môžem a chcem pomôcť,“ povedal študent a zároveň prvodarca Martin. Niektorí však nakoniec život zachraňujúcu tekutinu darovať nemohli. „Prešla som už všetkými testami, zistili mi krvnú skupinu, ale keď mi sestrička išla napichnúť žilu, bohužiaľ, zistili, že mám malé žilky, tým pádom by krv asi neprúdila dobre a nebolo by jej dostatočné množstvo, tak ma vyradili,“ ozrejmila po neúspešnom pokuse Ema.

Riaditeľ ide príkladom

Darovať krv prišiel aj riaditeľ Gymnázia v Partizánskom, a to jedenástykrát. „Môžem niekomu pomôcť. Nič ma odber nestojí a je to potom príjemný pocit,“ poznamenal Vladimír Marko. Študentov sa snaží pred odberom rozveseliť, povedať, ako to prebieha, aby sa pred nebáli. „Škola nie je iba o učení, mala by tiež vychovávať, ísť príkladom, ako byť dobrým človekom. Darovanie krvi do tejto koncepcie zapadá,“ dodal riaditeľ gymnázia.

Mobilný odber krvi na gymnáziu zrealizovala Národná transfúzna služba SR, pracovisko Trenčín. Medzi darcami prevažovala krvná skupina A pozitív a druhá v poradí 0 pozitív.

Foto: MTP

Vyštudovala editorstvo a vydavateľskú prax na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Miluje knihy a písanie. Rada s ľuďmi komunikuje a rovnako ich počúva, preto ju baví prinášať životné príbehy, ktoré majú výpovednú hodnotu.