Zvýšte pozornosť: Začalo sa s kosením cyklochodníka popri rieke Nitre

154
kosenie cyklochodníka popri rieke Nitre, cestmajsterstvo Partizánske

V skorých ranných hodinách v utorok 30. apríla bolo na cyklochodníku popri rieke Nitre rušno. Zamestnanci cestmajsterstva Správy ciest TSK zo strediska v Partizánskom sa pustili do kosenia. Na hrádzi sa predviedla aj nová technika, ktorú krajským cestárom zadovážil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK).

Cestmajsterstvo v Partizánskom preberá po skončení zimnej údržby do správy v rámci letnej sezóny aj cyklochodník Šimonovany – Bielice. „Realizujeme zametanie, kosenie, zbieranie odpadkov, ktoré sa vykonáva po celý rok, a to dvakrát do týždňa. Vyberajú sa odpadkové koše a ak je tam nahromadený odpad, odvezieme aj ten,“ ozrejmil František Staňo, cestmajster zo strediska v Partizánskom.

Jedným z nových strojov je traktor s kosiacou nadstavbou. „Čistenie cyklochodníka je zabezpečené prostredníctvom neseného zariadenia, ktoré je umiestnené za traktorom. Ide o použitie odstredivej sily. Keďže veľký zametač na cyklotrasu ísť nemôže,“ spresnil František Staňo. Okrem mechanizmov sa na cyklochodníku a v jeho blízkosti pohybovali aj kosci s vyžínačmi.

Nový posýpací voz a kosačka

Novú techniku krajských cestárov si prišiel počas kontrolného dňa v piatok 26. apríla pozrieť aj primátor Jozef Božik spolu so svojimi spolupracovníkmi z mestského úradu. „V tomto roku cestmajsterstvo v Partizánskom dostalo aj nový posýpací voz značky Tatra s nadstavbou, ktorá slúži aj na letnú, aj zimnú sezónu. V zime posypáva komunikácie inertným materiálom, v letných mesiacoch sa využíva pri vyspravení jednotlivých porúch ciest s použitím asfaltovej zmesi,“ doplnil poslanec TSK a zároveň Mestského zastupiteľstva v Partizánskom Erich Dvonč.

Tráva rastie všade rovnako. Cestmajstri z Partizánskeho postupujú podľa priorít, prvé v poradí je mesto. Nasledovať budú cesty I., II. a III. triedy.

nová technika Správy ciest TSK stredisko PE
Nová Tatra a traktor s kosiacou nadstavbou

Foto: mm, kch

Vyštudovala editorstvo a vydavateľskú prax na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Miluje knihy a písanie. Rada s ľuďmi komunikuje a rovnako ich počúva, preto ju baví prinášať životné príbehy, ktoré majú výpovednú hodnotu.