V Brodzanoch pribudli spomaľovacie vankúše: Bezpečnosť detí je na prvom mieste

246
spomaľovacie vankúše pred MŠ, Brodzany

Vo viacerých obciach a mestách na Slovensku sa osvedčili bezpečnostné prvky vo forme takzvaných spomaľovacích vankúšov. Ich úlohou je znížiť rýchlosť jazdy vozidiel. Z dôvodu bezpečnosti sa ich rozhodli v uplynulom týždni nainštalovať aj v obci Brodzany v okrese Partizánske.

Dva spomaľovacie vankúše boli osadené pred vstupom do miestnej materskej školy (MŠ). Ich inštaláciu si vyžiadali rodičia, ale aj samotné vedenie škôlky. „Verím, že prispejú k bezpečnejšej premávke pred materskou školou, kde dlhodobo dochádzalo k nebezpečným situáciám. Rodičia vodia deti do škôlky a okolo prechádzajú autá vysokou rýchlosťou,“ ozrejmila na sociálnej sieti starostka obce Petra Kubíni.

Spomaľovací vankúš pomôže aj ďalším desiatkam miestnych detí, ktoré napríklad vychádzajú z brány z parku a chodia cez cestu do budovy MŠ, alebo na hodiny hudobnej a výtvarnej do pobočky Základnej umeleckej školy.

Autobusy sa im vyhnú

Ide o moderné riešenie pre zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky. Nákladné vozidlá či autobusy sa spomaľovacím vankúšom kvôli širšej náprave vedia vyhnúť. Prvky majú špeciálny protišmykový povrch, vďaka odrazovej páske sú dobre viditeľné aj v noci.

spomaľovacie vankúše, Rooseweltova ulica, pred ZŠ R. Jašíka
Inštalácia spomaľovacích vankúšov na Rooseweltovej ulici v Partizánskom v minulom roku

V minulom roku boli spomaľovacie vankúše nainštalované aj v Partizánskom, konkrétne na Rooseweltovej ulici pri autobusovej zastávke pred ZŠ Rudolfa Jašíka a tiež na Ulici Športovcov vo Veľkých Bieliciach.

Foto: FB Obec Brodzany, FB Chceme zmenu v PE

Vyštudovala editorstvo a vydavateľskú prax na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Miluje knihy a písanie. Rada s ľuďmi komunikuje a rovnako ich počúva, preto ju baví prinášať životné príbehy, ktoré majú výpovednú hodnotu.