Výstavba cyklochodníka v Malých Bieliciach napreduje: Jeho súčasťou budú zelené zóny

546
výstavba cyklochodníka, Malé Bielice, priemyselný park, dve zelené zóny

V priemyselnom parku v Malých Bieliciach pokračujú práce na výstavbe nového cyklochodníka. Ide o projekt firmy Velux a mesta Partizánske. Jeho súčasťou budú aj dve zelené zóny s modernými a udržateľnými prvkami.

Hlavným cieľom je prepojiť priemyselný park s mestom. Projekt je rozdelený na dve fázy. V prvej vzniknú zelené zóny a cyklochodník smerujúci od Kúpeľnej ulice v Malých Bieliciach až po objekt spoločnosti Conti s dĺžkou zhruba 450 metrov. Do prvej fázy spadá aj vybudovanie úseku s dĺžkou približne 150 metrov, ktorý sa nachádza pri kruhovej otočni. „Približne pred dvomi, tromi rokmi nás oslovila zamestnanecká nadácia s tým, že sa môžeme prihlásiť do projektu Zelené zóny a exteriérové aktivity. Cyklochodník je jeho výsledkom, ale chceli sme do neho nejakým spôsobom zakomponovať aj zelený aspekt, preto popri cyklochodníku vznikajú dve zelené zóny,“ ozrejmila koordinátorka komunikácie firmy Partizánske Building Components SK – VELUX Denisa Peticová.

V rámci oddychových zón už prebehla úprava terénu a vysadili sa stromy. „Keďže v Partizánskom už jeden cyklochodník je, chceli sme, aby mohol pokračovať ďalej cez priemyselný park. Veľa našich zamestnancov jazdí do práce na bicykli. Aj teraz sme sa stali súčasťou kampane Do práce na bicykli, do iniciatívy sa zapojilo približne 40 kolegov, čo nás veľmi teší a zároveň to potvrdzuje cieľ projektu, ktorý veríme, že bude ukončený už začiatkom leta,“ podotkla Denisa Peticová.

Zelená strecha i detské hracie prvky

Súčasťou oddychových zón budú aj altánky. „Každý je prispôsobený danému prostrediu. Pribudne aj novinka, a to zelená strecha. Stratégiu spoločnosti, pod ktorú spadajú udržateľnosť či podpora životného prostredia, sme chceli preniesť do celého projektu,“ priblížila koordinátorka komunikácie firmy. V máji prebiehala anketa, v ktorej mohli občania vyjadriť svoj názor a navrhnúť, ako by mohli byť oddychové zóny pomenované. „Vyberieme päť najlepších, ktoré budú najviac frekventované, následne ešte prebehne ďalšie hlasovanie, aby sme vybrali konečné názvy,“ ozrejmil projektový manažér spoločnosti Vladimír Dojčan.

vizualizácia zelené zóny, cyklochodník Malé Bielice

vizualizácia zelené zóny, cyklochodník Malé Bielicevizualizácia zelené zóny, cyklochodník Malé Bielice

vizualizácia zelená zóna v priemyselnom parku, cyklochodník Malé Bielicevizualizácia zelená zóna v priemyselnom parku, cyklochodník Malé BielicePribudnú tiež lavičky a prístrešky s využitím herných prvkov. „Nebude to všedné, napríklad v zelenej zóne pri kruhovej otočni plánujeme umiestniť ďalekohľad. Aby sa mohli návštevníci pozrieť na vrchy, ktoré tu máme, či už Šípok, Rokoš, Vtáčnik. Okrem iného by tu tiež mala byť inštalovaná takzvaná húsenica ako jeden z hracích prvkov,“ uviedol Vladimír Dojčan. Zóny budú slúžiť širokej verejnosti.

Ďalšou novinkou je takzvaný questing. Ide o hľadanie indícií pomocou mobilných telefónov, ktoré vás posúvajú v ceste hľadania ďalej. Značí proces pátrania, počas ktorého sa bližšie zoznamujete s rôznymi témami. „Ide o interaktívnu hru, kde sa mladí, ale aj starší budú môcť pomocou mobilných telefónov dozvedieť viac o našej histórii, či už teda firmy, poprípade môžeme potom vytvoriť aj niečo o Partizánskom ako takom. Záujemcovia si budú môcť zahrať rôzne hry, aby to bolo pre deti zaujímavé,“ doplnil projektový manažér spoločnosti.

Stavebná firma sa v uplynulých dňoch v rámci cyklochodníka pustila do pokladania obrubníkov.

Foto: kch, vizualizácia: Velux

Vyštudovala editorstvo a vydavateľskú prax na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Miluje knihy a písanie. Rada s ľuďmi komunikuje a rovnako ich počúva, preto ju baví prinášať životné príbehy, ktoré majú výpovednú hodnotu.